שאל את הרב - כללי

מעמד האישה

  • י"א כסלו התשע"ה

שאלה

שלום רב כבוד הרב, במסגרת הלימודים שלי התבקשנו לקרוא מאמר על הדרת אנשים והפליית הנשים בקרב האוכלוסיה החרדית. היות שאני לומדת במוסד חילוני אך השקפותיי דתיות אני רוצה לבסס את תשובתי על מקורות מהימנית ומוצקים. אני צריכה לאתר מקורות קדומים המעידים על מעמדה המכובד של האישה וכן אמירות בתורה אשר מבזות את הגבר ולא ההיפך (במאמר הם צוטטו כל מיני משפטים שלמעשה "מבזים" ומשפילים את האישה כמו- "נשים דעתן קלה" ו " כל אב שמלמד את בתו תורה כאילו ..."). האם תוכל לסיעע לי ולהפנות אותי למקורות ספציפיים או לציטוטים המחזקים את עמדתנו? וכי יש בסיס במקרא להפרדת הנשים והגברים וכי זה לא תופעה מהדורות האחרונים (או שכן.??) אשמח לסייע למען צדקתו של בוראנו הקדוש(: תודה מראש!!!!!!

תשובה

לכבוד השואלת,

הענין של הפליית אנשים או נשים אחד יותר מן השני, הוא בעצמו מושג חילוני; על פי התורה, אין אחד יותר חשוב או פחות חשוב מן השני. גם האיש וגם האשה הם חלקים חיוניים של עולם הבורא, ובכן יש לשניהם את אותה חשיבות עלאית. לכן לא אוכל להביא ציטויטים אשר מבזות את הגבר.

אמנם כמובן שישנם הרבה ציטוטים של חשיבות האשה בעבודת השם, ומתוכם:

"ויבן ה' [אלהים] את הצלע: מלמד שנתן הקב"ה בינה יתירה באשה יותר מבאיש" (תלמוד בבלי נדה מה:).

"אמר ר' חלבו, לעולם יהא אדם זהיר בכבוד אשתו, שאין ברכה מצויה בתוך ביתו של אדם אלא בשביל אשתו, שנאמר "ולאברהם היטיב בעבורה" (תלמוד בבלי בבא מציעא נט.).

"אמר רב לעולם יהא אדם זהיר באונאת אשתו, שמתוך שדמעתה מצויה אונאתה קרובה" (שם).

" האוהב את אשתו כגופו , והמכבדה יותר מגופו ... עליו הכתוב אומר וידעת כי שלום אהלך" (תלמוד בבלי סנהדרין עו:).

"ארבעים ושמונה נביאים ושבע נביאות שנתנבאו להן לישראל ... שבע נביאות מאן נינהו שרה מרים דבורה חנה אביגיל חולדה ואסתר" (תלמוד בבלי מגילה יד.).

~~~

הפרדה בין נשים לגברים מצינו כבר בבית המקדש ונזכר במשנה בתיאור שמחת בית השואבה:

"במוצאי יום טוב הראשון של חג, ירדו לעזרת נשים, ומתקנין שם תקון גדול" (משניות סוכה פרק ה משנה ב)

ועל זה פירשו בגמרא שם (סוכה נא:):

"מאי תיקון גדול? אמר רבי אלעזר כאותה ששנינו: חלקה היתה בראשונה, והקיפוה גזוזטרא, והתקינו שיהו נשים יושבות מלמעלה ואנשים מלמטה. תנו רבנן: בראשונה היו נשים מבפנים ואנשים מבחוץ והיו באים לידי קלות ראש; התקינו שיהו נשים יושבות מבחוץ ואנשים מבפנים ועדיין היו באין לידי קלות ראש; התקינו שיהו נשים יושבות מלמעלה ואנשים מלמטה".

כמו כן הקפידו האמוראים בימי הגמרא על ההפרדה:

"אביי דייר גולפי. רבא דייר קנה" (קידושין פא.).

ופירש רש"י שם: "מקום קבוצת אנשים ונשים או לדרשה או לחופה, היה מסדר קנקנים של חרס הרבה ביניהם שאם יבאו זה אצל זה יקשקשו וישמע קול".

להסבר הענין של "נשים דעתן קלות", ראי בלינק הבא:

http://www.hidabroot.org/he/video/58428

אשריך שאת מבררת את המימרות האמיתיות כדי לדחות את המבט הטועה.

יהי רצון שהקדוש ברוך הוא יתן לך הצלחה בדרכך.

בברכה,

רב נחום