דין מאבד עצמו לדעת מתוך דיכאון קשה

  • ג' כסלו התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, יש לי דוד של״ע התאבד עקב דיכאון קשה מאוד של 6 שנים היה לוקח תרופות פסיכיאטריות שלא הועילו כל מי שהיה רואה אותו היה שם לב שהוא אומלל מאוד קראתי באתר דין שהמתאבד עקב מצב נפשי קשה אין דינו כמאבד עצמו לדעת האם זה נכון למקרה זה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

לפי מה שתיארת, ייתכן מאוד שאין לו דין מאבד עצמו 'לדעת', כיוון שכפי הנראה לא עשה כן מתוך דעה צלולה (ראה שו"ת יביע אומר חלק ב' חלק יורה דעה סימן כד), אולם כמובן צריך להכיר את המקרה היטב כדי לפסוק אם חלים עליו הדינים שנוגעים למאבד עצמו לדעת או לא.

ומכל מקום כתבו הפוסקים, שגם למי שיש באמת דין של מאבד עצמו לדעת, יש תועלת רבה באמירת הקדיש והלימוד והצדקות שעושים לעילוי נשמתו. ומצווה על קרוביו לומר הפטרה בציבור והשכבה ותפילה לעילוי נשמתו (ראה שו"ת יביע אומר חלק ו' חלק יורה דעה סימן לו).

בשורות טובות,

הלל מאירס