בעניין חשיבות לימוד התורה בלילה

  • ב' כסלו התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, ראיתי בכמה מקומות על עניין "לימוד התורה בלילה" כמה שזה מועיל לבן אדם וכמה טוב יש בזה, - שהאדם קם משנתו בלילה ולומד ועוסק בתורה, שהקב"ה מושך חוט של חסד על הבן אדם למשך כל אותו היום. ראיתי גם שהאר"י הקדוש מדבר בעניין זה. ובכן, רציתי לדעת קצת הסבר ומידע על זה, כגון אם לפני חצות או אחרי חצות לומדים, וכד'. תודה רבה

תשובה

שלום רב,

עיקר מעלת לימוד התורה בלילה היא בשעות של אשמורת הבוקר (השליש האחרון של הלילה), וכמו שכתב בשו"ת ערוגת הבושם (חלק אורח חיים סימן א).

וכן ראה להגר"ע יוסף זצ"ל בשו"ת יביע אומר חלק ז' (חלק יורה דעה סימן כ אות ב) שכתב, שבימי חורפו אכן ראה שרוב לומדי התורה רבנן קשישאי לקדושים אשר בארץ המה, היו נוהגים לישון בתחילת הלילה, ולקום בנקודת חצות, ולומדים עד אור הבוקר. ושכן נהגו גדולי עולם.

אלא שהמשיך וכתב: אבל אנו בעניותינו הורגלנו ללמוד בתחילת הלילה והולכים לישון אחר חצות, על פי מה שאמרו ביומא (דף כב עמוד א) שאני מיגנא ממיקם, ופירש רש"י, נוח לו לאדם לנדד שינה מעיניו ולא ילך לישון אלא עד סוף הלילה, מלהיות ישן ועומד ממטתו בהשכמה.

בברכה,

הלל מאירס