אישה שהתעברה לאחר פטירת בעלה - האם מחויבת בחליצה?

  • כ"ז חשון התשע"ה

שאלה

בס''ד,

לאחרונה פורסם בתקשורת על בחור צעיר שנפטר ולפני שנקבר, לקחו ממנו הרופאים את זרעו על פי בקשת המשפחה והכניסו עם זרעו אישה להיריון והיא ילדה. שאלתי היא, אם במקרה זה המנוח היה נשוי ולא היו לו ילדים, האם אשתו הייתה חייבת ביבום מכיוון שנתחייבה בכך בשעת הפטירה או שמא נאמר שלאחר לידת אשתו/אישה אחרת אשתו נפטרה ממצוות היבום?

תשובה

שלום רב,

אישה זו חייבת לעשות יבום או חליצה כיוון שבשעת פטירת הבעל לא היה לו זרע של קיימא.

מקורות: הגרש"ז אויערבאך זצ"ל בשו"ת מנחת שלמה תנינא (סימן קכד, עמוד תנב, ד"ה ומ"מ) והגר"ש ישראלי זצ"ל בשו"ת חוות בנימין חלק ג' (סימן קז אות יב) והגרא"ד הורוויץ זצ"ל בשו"ת קנין תורה בהלכה חלק ד' (סימן קלו), ולהבחל"ח הגר"מ שטרנבוך שליט"א בשו"ת תשובות והנהגות חלק ו' (סימן רמד) והגר"י זילברשטיין שליט"א בספר שיעורי תורה לרופאים חלק ג' (סימן רנד) והגר"ש עמאר שליט"א בשו"ת שמע שלמה חלק ח' (חלק אבן העזר סימנים ט-יא). וזה שלא כמו שמצדד הגרי"ש אלישיב זצ"ל בספרו קובץ תשובות חלק ג' (סימן קצ אות ג). וע"ע בתשובת הגר"נ גשטטנר זצ"ל בספר חליצה כהלכתה חלק ב' (עמודים תקמה-תקמט) ובשו"ת דברות אליהו חלק ו' (סימן עז).

בברכה,

הלל מאירס