שאל את הרב - כללי

שלום ברצוני לשאול מספר שאלות

  • כ"ו חשון התשע"ה

שאלה

1. בתפילת שחרית יש 2 פעמים שאומרים "שמע ישראל", האם בשניהם צריך להגיד מיד אחרי זה "ואהבת" או שרק באחד מהם? ואם רק באחד מהם צריך להגיד אז זה ה"שמע ישראל" הראשון או השני? 2. איך מתפללים תפילת שחרית יחיד? מה צריך לומר ומה לא? ואם נניח אין זמן בבוקר להתפלל שחרית כל התפילה אז יש איזשהו נוסח מקוצר יותר? 3.אם ברוב הצלחת שאוכלים זה אוכל שברכתו האחרונה זה "בורא נפשות" ,ואז מוסיף קצת אוכל שברכתו האחרונה זה "על המחיה",מה צריך לברך? האם צריך לברך את שני הברכות? תודה רבה על העזרה אתם מעוליםם!! =]

תשובה

לכבוד השואל,

1. בראשון שמיד אחרי ברכות השחר, אין חיוב להגיד "ואהבת" והוא רק מנהג.

בשני שנקראת באמצע ברכות קריאת שמע, חיוב לקרוא גם פרשת "ואהבת".

2. הקצר: אמירת ברכות השחר, ברוך שאמר עד מלך מהולל בתשבחות, אשרי, ישתבח והלאה בלי דילוג עד שמונה עשרה, כל השמונה עשרה, תחנון [בלי הנפילת אפיים - רק באמירה] (ביום שאומרים תחנון), אשרי -למנצח- ובא לציון, שיר של יום, פרשת הקטורת, עלינו.

3. מאכל שברכתו האחרונה על המחיה, ברכתו הראשונה היא בורא מיני מזונות.

הכלל הוא, שכאשר יש בורא מיני מזונות בתוך מאכל , אז הוא נחשב העיקר - ומברכים דוקא עליו  - והשאר נחשב טפל.

אמנם אם ניתוסף המזונות רק בכדי להחזיק את התבשיל, או בכדי להוסיף הקפאה ועביות למאכל, אין מברכים אלא הברכה הראויה  שעל שאר המינים.

וזה הכל אם ב' סוגי המאכלים מעורבבים כאחד; אבל אם בצלחת אחת עומדים ב' המינים בנפרד, יש לברך על כל אחד לבדו.

בברכה,

רב נחום