שאל את הרב - כללי

ספר הזוהר וגמרא - שאלות

  • כ"ד חשון התשע"ה

שאלה

שלום אני לומד בבית ספר חילוני ואחד המורים שלי שבקיא הרבה בדת וזה בקיצור הוא אמר לי שיש סתירה בין ספר הזוהר לגמרא ושהוא לא מאמין בקבלה הוא שלח לי ברשימה כמה בעיות עם ספר הזהור הינה זה מה שהוא שלח א. ישנה סתירה חמורה מאוד, בין סדר הדורות של החכמים שמופעים בזהר, ולבין מה שמופיע בתלמוד ובספרות חז"ל. מצורף לכך, גם פרטי רבים שנאמרו על חייהם של חכמים בזהר, שהם שונים ממה שמופיע אצל חז"ל, ואף סותרים אותם. ומכאן, שכל התיאור המופיע בזהר על חז"ל, בדוי מעיקרו ואינו אלא המצאה של המחבר, שכנראה לא היה בקי בעניינים אלו, וכתבם כפי העולה על רוחו ב. בזהר מופיעים תיאורים של מקומות בארץ ישראל שבהם התרחשו אירועים של גילוי סודות וכדומה. אולם, תיאורים אלו אינם תואמים כלל את תיאור המקומות האלו שפי שהם אכן בארץ ישראל. ומכאן, שהמחבר לא היה חי בארץ, וכתב כפי העולה על רוחו, ללא שום הכרה עם המציאות בארץ. ג. לשון הזהר היא בארמית; אולם, מדובר בארמית עילגת, שאין בינה ולבין הארמית המקורית שמופיע בתלמוד ובכלל בשפה הארמית כשלעצמה – שום קשר. ומכאן, שמדובר בזיוף שפה זול. המחבר, מעולם לא הכיר את השפה, ואף המציא מילים חסרות הבנה. יתר על כן, אין סיבה שחכמי הזהר יכתבו בארמית, בה בשעה שבאותה תקופה (של רשב"י) בארץ דברו עברית. ד. לשון הזהר, כוללת בתוכה ביטויים מאוחרים לספרות חז"ל, ומושגים שמופעים רק לאחר מכן בתקופת ימי הביניים, ומכאן שהמחבר בעצם היה חי לאחר תקופת חז"ל. נוסף על זו, יש בזהר ניבים שהם במקורם בערבית המוסלמית של התקופה המאוחרת. ה. בזהר מופעים מנהגים, אמונות טפלות, ענייני כישוף, דברי רפואות וכיוצא בזה, שלא מופיעים אצל חז"ל, אלא אדרבה הם מצויים היטב בארצות המוסלמים של המאה 13-14. ו. ישנם קטעים שלמים בזהר, שהם אינם אלא תרגום מעברית לארמית של קטעי ספרים וחיבורים של חכמים בין המאות ה12-13, כמו הרמב"ם, ראב"ע רד"ק ועוד. עוד על כך, ויותר לעומק, תוכל למצוא ולעיין בספר "משנת הזהר", של ישעיהו תשבי, כרך א', ע"מ 44- 108. עכשיו דיברתי עם איזה חבר דתי הוא פשוט אמר לי להתרחק מהבן אדם ולא להקשיב לו סבבה אני כבר יודע שהמורה הזה "דתי לפי דעתי" כזה אבל מה הקטע בדיוק עם ספר הזהר אני יודע שיש לספר הזה שם גדול ושזה ספר קבלי גדול וזה... הינה הוא שלח לי עוד משהוא אחרי ששאלתי אותו איך זה אפשרי שגדולי הדור לא שמו לב לסתירות בין הזהר לגמרא אם זה באמת נכון זה מה שהוא כתב לגבי שאלתך "מה הסתירה" – כבר ציינתי שאין זה המקום לדון בהרחבה בהוכחות ובמקורות בעניין זה, נושאים אלו ארוכים למכתב ומקומם בספר. על מנת שתוכל ללמוד ולחקור את הנושא היטב כיוונתי אותך לספר "משנת הזהר" של ישעיהו תשבי, עם ציוני עמודים שבהם העניין נדון בכללותו. את הספר תוכל למצוא לוודאי בספריה העירונית. אם ברצונך לקרוא ולראות מה הם ההוכחות עליך לעיין בספר שציינתי. וכאן אציין במפורש באופן ספציפי היכן סוגיא זו של סדר הדורות נידונה בספר, עיין שם בעמודים 71-75. אתה מוסיף ושואל לגבי גדולי התורה – איך הם לא שמו לב לשאלות אלו. ובכן, הנחת היסוד שלך שגויה. הם אכן שמו לב לשאלות אלו. וחלקם אף נדרשו לטפל בבעיה זו ולהציב פתרונות שונים ומשונים – אולם, כל הפתרונות שהוצעו על ידיהם לא עומדים בביקורת השכל הישר, ולכן אין ברירה אלא לדחותם. את הסברי הרבנים, והנימוקים לדחייתם תוכל למצוא בעמודים שציינתי לך מקודם. כאן ראוי לציין, שהיו חלק מגדולי ישראל שאכן הודו בפה מלא בעקבות קושיות אלו, שאכן ספר הזהר איננו חובר על ידי רשב"י, אולם הדרך שלהם להתמודד עם בעיה זו הייתה מקורית מאוד: הם טענו שהם מתייחסים לתוכן של הספר ולא למי שחיבר אותו. והואיל והתוכן של הספר נראה להם נכון ואמיתי – הרי מי שחיבר אותו, יהיה מי שיהיה – היה בוודאי איש אלוהים. עיין על כך, ב"הקדמה לספר הזהר" של בעל הסולם, אותיות נט-ס. וכן הוא הדין לגבי הסתירות הקיימות בין הזהר ולבין התלמוד. חכמי ישראל היו מודעים היטב לסתירה הקיימת, והם ניסו להתמודד עמה גם ברמה ההלכתית: כמי לפסוק? כזהר או כתלמוד? וישנה ספרות הלכתית ענפה המנסה לתת כללים כמי לנהוג וכיצד. עיין על כך, בספר "ממרן עד מרן" של הרב בנימין לאו, ע"מ 269-325. וכן בספר "מבא השלחן" כללי השולחן ערוך, פרק יב. אני ישמח אם תענו לגבי זה תודה:D

תשובה

שלום וברכה,

 אני חושב שיש כאן טעות ואי הבנה.

הזוהר הוא מקבץ כתביהם של תלמידי הרשב"י, שהעבירו את דברי הזוהר מדור לדור, ולכן השתרבבו לתוכו לשונות ומושגים מתקופות שונות - של התלמידים ותלמידי התלמידים שביארו את המושגים שמסר הרשב"י בשפתם ובלשונם. ספר הזוהר התפרסם לראשונה במאה ה-13 על ידי רבי משה דיליאון, שאסף את כתבי התלמידים לספר אחד, וקרא לו בשם "ספר הזוהר".

קרא בבקשה את המאמר:

http://www.hydepark.co.il/topic.asp?topic_id=2529865&forum_id=4142

בברכה,

דניאל בלס