שאל את הרב - כללי

האם חייבים להאמין בשכל?

  • ל' תשרי התשע"ה

שאלה

לכבוד הרב, אני בחורה מבית חרדי, מגיל צעיר מאוד אני מתעניינת בהבנת האמונה על פי השכל- קיום הבורא, אמיתות התורה וכו' למרות כל החקירות, יש עדין שאלות רבות שמציקות לי, ואין לי עליהן תשובה. האם חובה עלי להאמין בשכל? כרגע אני בוטחת בה', יודעת שהוא נמצא ומשגיח, אני מתפללת אליו ומרגישה אותו כל הזמן, אבל נושאים כמו: אמונה בתחית המתים או, איך יכול להיות שרק קומץ קטן של אנשים מכיר את הבורא ומאמין בו (החרדים), פירושי התורה הרבים וכדו', עדיין מציקים לי. א. האם חובה לברר הכל? ב. אם כן, כיצד? קראתי ספרים, שמעתי הרצאות, ועדיין, יש לי שאלות. תודה רבה.

תשובה

לכבוד השואלת,

מובא בספרי קודש, שהאמונה שאדם זוכה אליה על ידי חויה כגון תפלה, היא עוד יותר חזקה וחשובה מאשר האמונה שאדם זוכה אליה דרך השכל.

לכן אשריך שאת מאמינה באיתנות דרך תפילותך, רגשותך, ובטחונך; ואם כבר זכית לאמונה כזו בדרך הזו, שוב אין חיוב להשיג את האמונה דוקא דרך השכל.

​א. אין צריך לברר את הכל.

ב. ככל שיש ידיעת הלב ממציאות הבורא יתברך, אין זה נחשב חסרון אם נשארים שאלות. אפילו אצל היהודים הכי גדולים, מצינו לפעמים שגם אצלם ישנם דברים בעולם הזה שנשארים אינם ברורים להם.

בברכה,

רב נחום