שאל את הרב - כללי

שמיטה - החזרת אדניות ומיכלים למרפסת

  • כ"ה תשרי התשע"ה

שאלה

שלום. במרפסת ביתי אשר אינה מקורה יש לי עץ חושחש במיכל 50 ליטר - המיכל נקוב. כמו כ-ן יש לי אדניות קטנות אשר אינן נקובות. לצורך בנית הסוכה הכנסתי את כל הצמחייה לביתי. (לאחר מעשה הבנתי שלא לקחתי בחשבון את מגבלות שנת השמיטה). כיצד עלי לנהוג בימים אלא שלאחר חג הסוכות? כיצד ניתן להחזיר את החושחש שבמיכל 50 ליטר הנקוב למרפסת? האם חלה מגבלה גם על החזרת האדניות הקטנות אשר אינן נקובות? תודה מראש מאשתי... על תשובתכם המהירה.

תשובה

לכבוד השואל,

ראיתי עצה לזה:

עציץ נקוב ניתן לתנו ע"ג צלחת ולסותמו בכך. אך עדיין יש בעיה שכל הענפים שבאויר (שלא כנגד החסימה) נחשבים כיונקים מהקרקע, אך כשיש רצפת P.V.C או כשנותן נילון רחב והשורשים לא נוגעים בו ואינם יכולים לפגוע בשלמותו, דינו כאינו נקוב (ובשיחים קטנים יתכן וצריך פלסטיק עבה יותר). [ואז יוכל להזיזם בחזרה, אם ישאיר מתחתם כל הזמן את הנילון או את הpvc החוצץ לאורך כל שנת השמיטה.]

וצריכים לעשות את זה משום הסכמת אותם הפוסקים האחרונים שסוברים שיש לחשוש ולהחשיב את כל נטיעה הנמצאת בתוך בנין ומעל למרצפות הבית או מעל למרצפות המרפסת , כיונק מן הקרקע (הובאו דעתם בילקוט יוסף הלכות שביעית, פרק ד הערה כח).

בברכה,

רב נחום