חגים ומועדי השנה

למה אומרים סוכת דוד הנופלת?

  • י"ח תשרי התשע"ה

שאלה

שלום, בתפילת כיפור וגם בברכת המזון של סוכות מציינים את "סוכת דוד הנופלת" אשמח אם הרב יוכל להסביר את המושג הנ"ל ובנוסף למה סוכת דוד נופלת? תודה מראש אילן

תשובה

מועדים לשמחה,

כך נאמר בספר עמוס (פרק ט פסוק יא) "ביום ההוא אקים את סכת דוד הנופלת", והכוונה למלכות בית דוד (ראה מסכת סנהדרין דף צו עמוד ב).

המהר"ל מפראג בספרו נצח ישראל (פרק לה) הסביר מדוע מכונה מלכות בית דוד בשם 'נופלת', כי למרות שמצב של נפילה אינו רצוי, מ"מ יש בו מעלה על פני מצבים אחרים, משום שמצב של נפילה הוא מצב ארעי, כי ממנו ניתן לקום ולעמוד, אולם לעומת זאת דבר שנהרס טעון בנייה מחודשת. וזהו מהותו של בית דוד, כי הן אמת שהיא נפלה, אולם היא לא נהרסה, זאת אומרת, שהיא קיימת בשלמותה, אלא שבזמן הגלות היא במצב של נפילה, וממילא כשיגיע זמן הגאולה אין צריך לבנותה מחדש, אלא פשוט להקימה ולהעמידה בלבד.

ולכן נאמר "ביום ההוא אקים את סוכת דוד הנופלת", "סוכת דוד" ולא "בית דוד", כי סוכה יכולה ליפול ולהיות מוקמת מחדש, מה שאין כן בית שנהרס.

בברכה,

הלל מאירס