שבת

האם מותר ליהנות ממזגן שהודלק בשבת

  • י"ג תשרי התשע"ה

שאלה

שלום, כשאני מתארח או מארח בשבת בן משפחה שאינו שומר מצוות.

1. אני יודע שאסור להינות מחילול שבת של יהודי. אם הוא מדליק מזגן (לפני כן היה לי חם, ואני נהנה מהמיזוג), או אור. מה עלי לעשות?

2. אם המיזוג/אור היה פועל בערב, ושעון השבת מכוון שידלק שוב בבוקר. והאורח כיבה את המזגן/האור לפני ששעון השבת כיבה אותו. ובבוקר הוא הדליק, או שינה את השעות של השעון שבת. מה הדין?

תשובה

לכבוד השואל,

1. אסור ליהנות ממעשה של חילול שבת, ולכן תצטרך לצאת מן החדר שבו נדלק המזגן או האור.

אמנם דברים שהיה ניתן לעשות גם בלא האור שהודלק, מותר לעשות גם לאחר שהודלק באותו חדר.

למשל, אם הדליקו אור בחדר המדרגות, כיוון שממילא אפשר לעלות בחושך, מותר לעלות באור, רק שלא יעלו במרוצה תוך ניצול האור. ואם הדליקו אור בשירותים, מותר להשתמש כפי שהיה אפשר בלא אור. ואם היה שם כבר אור שאפשר לקרוא לאורו בדוחק, והדליקו שם אור נוסף, מותר להמשיך לקרוא, למרות שהקריאה כעת קלה יותר.

2. אותו דין כנזכר, כיון שנעשה בחילול שבת; אבל באותם זמנים שהיה האור אמור להיות מואר בין כה, והמזגן להידלק בין כה, אז הרי לא נהנה באותם זמנים מן מעשה האיסור, ויצא לפי זה שאז מותר להישאר באותו חדר.

בברכה,

רב נחום