שאל את הרב - כללי

שאלה בנוגע לדמויות המקרא ואבותינו הקדושים

  • י"ג תשרי התשע"ה

שאלה

יש לי שאלה שאני מניח שלא שאלו מעולם והיא שאלה קצת מוזרה בעיניי. ראשית כל אני מאמין הדוק באבותינו אברהם, יצחק ויעקב הצדיקים, ואני מאמין שכל סיפורי התנ"ך, מיוסף שמלך על מצריים, שמשון שהכה את הפלישתים, דוד המלך וכו', אני מאמין הדוק בזה ומאמין שהסיפורים האלה קרו. אבל השאלה שלי היא, מי החליט לכתוב על אותם אנשים? אני אמשיל את זה לתקופתנו היום. עכשיו יש מבצעים צבאיים, יש מנהיגים פוליטיקאיים שמגיעים להישגים/ מובילים את ישראל לאבדון, אז ייתכן שבעוד 200 שנה יכתבו ספר על בנימין נתניהו שעשה כך וכך? אני מקווה שהבהרתי את שאלתי. לאדם האתאיסטי זה נראה כאילו הסיפורים האלה הם המצאה(שוב, אני מאמין אדוק) . וכי יכול להיות שמישהו עושה ריאליטי על אנשים אחרים? איך יתכן ומי האדם שהחליט לכתוב על דוד המלך, יוסף הצדיק, שמשון הגיבור, אברהם יצחק ויעקב וכו'? מה גרם לאותו סופר סתם ומי העביר את הסיפורים האלה ולמה החליטו לכתוב דווקא על הדמויות האלה? אני מקווה ששאלתי, הארוכה והמוזרה יש לומר, הייתה ברורה. תודה מראש.

תשובה

לכבוד השואל,

1.  מי החליט לכתוב על אותם אנשים?

אנו מאמינים שהתורה המסורה בידינו היא נתנה בצורתה הנוכחית למשה רבנו בהר סיני לפני 3326 שנה שאת הקב"ה.

הקב"ה בחר לכתוב על אנשים ואירועים מסויימים, והכל בכדי ללמד אותנו דעת על חיינו, וכמו שהודיענו חז"ל בדרשותיהם  שקבלו מרבותם שנרשמו בתלמוד ובמדרשים.

כל מילה וכל אות שנכתב בתורה, יש בו משהו ללמד אותנו, ואפילו הלימוד הפשוט בעצמו יש בו כמה רובדים של עומק - וכידוע לכל מי שרגיל ללמוד בדרשות התורה.

לכן אין מקום להשוות את מה שנמסר לנו בתורה לשום ספר היסטורי בעולם שנרשם ע"י בשר ודם.

גם ספרי הנביאים - אם כי לא קבלנו אותם מאת השם בהר סיני - נכתבו בנבואה שקבלו הנביאים מאת השם.

בברכה,

רב נחום