שמיטה

שאלות בהלכות שמיטה

  • י"א תשרי התשע"ה

שאלה

כל השאלות דלהלן הם באופן שאינו לצורך הפרי האם מותר לעקור עץ ענבים על ידי יהודי בשנה רגילה? האם מותר לעקור עץ ענבים על ידי עכו"ם בשנה רגילה? האם מותר לעקור עץ ענבים על ידי יהודי בשמיטה? האם מותר לעקור עץ ענבים על ידי עכו"ם בשמיטה?

האם מותר לגזור ענפים של עץ ענבים על ידי יהודי בשנה רגילה? האם מותר לגזור ענפים של עץ ענבים על ידי עכו"ם בשנה רגילה? האם מותר לגזור ענפים של עץ ענבים על ידי יהודי בשמיטה? האם מותר לגזור ענפים של עץ ענבים על ידי עכו"ם בשמיטה?

האם מותר לעקור צמחי בר על ידי יהודי בשנה רגילה? האם מותר לעקור צמחי בר על ידי עכו"ם בשנה רגילה? האם מותר לעקור צמחי בר על ידי יהודי בשמיטה? האם מותר לעקור צמחי בר על ידי עכו"ם בשמיטה?

 האם מותר לעקור שיחים (שיחי בר) על ידי יהודי בשנה רגילה? האם מותר לעקור שיחים (שיחי בר) על ידי עכו"ם בשנה רגילה? האם מותר לעקור שיחים (שיחי בר) על ידי יהודי בשמיטה? האם מותר לעקור שיחים (שיחי בר) על ידי עכו"ם בשמיטה?

האם מותר לעקור קוצים על ידי יהודי בשנה רגילה? האם מותר לעקור קוצים על ידי עכו"ם בשנה רגילה? האם מותר לעקור קוצים על ידי יהודי בשמיטה? האם מותר לעקור קוצים על ידי עכו"ם בשמיטה?

להאם מותר ליהודי לעשות ספונדז'ה (לשטוף הרצפה עם מים) ולהוציא המים מקום שיש שם עץ ענבים בשמיטה? האם מותר ליהודי לעשות ספונדז'ה (לשטוף הרצפה עם מים) ולהוציא המים למקום שיש שם צמחי בר בשמיטה? האם מותר ליהודי לעשות ספונדז'ה (לשטוף הרצפה עם מים) ולהוציא המים למקום שיש שם שיחים (שיחי בר) בשמיטה? האם מותר ליהודי לעשות ספונדז'ה (לשטוף הרצפה עם מים) ולהוציא המים למקום שיש שם קוצים בשמיטה?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור במענה.

1. האם מותר לעקור עץ ענבים על ידי יהודי בשנה רגילה?

- אסור, משום מה שכתוב בתורה: "לא תשחית את עצה". (אם אין בזה שום תועלת, וכגון שאינו צריך למקומם; שאם תועלת השחתת העץ רבה על הרווח שיש מפרי העץ, מותר לקצצו [ויש לעשות שאלת חכם לשקול את הנתונים לפני שעושים מעשה במקרה כזה])

2. האם מותר לעקור עץ ענבים על ידי עכו"ם בשנה רגילה?

- על פי הנ"ל תשובה 1, הכונה לאמירה לנכרי לעשות את העבירה.

אמירה לנכרי אסורה מדרבנן גם בשאר מצות התורה חוץ מבשבת ויו"ט (ילקוט יוסף, הלכות שבעית, פרק א' אות יז הג"ה אות א').

[לדעת הרב מחנה אפרים ז"ל בהל' שלוחין סי' י"ד שיש שליחות לגוי לדבר עברה, יתכן שיש בזה איסור מן התורה.]

3. האם מותר לעקור עץ ענבים על ידי יהודי בשמיטה? האם מותר לעקור עץ ענבים על ידי עכו"ם בשמיטה?

אין חילוק בין שמיטה לשאר שנים בזה.

4. האם מותר לגזור ענפים של עץ ענבים על ידי יהודי בשנה רגילה?

פעולה זו נקראת זמירה, והיא פעולה רגילה בעבודת הקרקע בכדי לסייע לגידול העץ, ומותר כאשר נעשה בכונה לגידול שאר העץ.

5. האם מותר לגזור ענפים של עץ ענבים על ידי עכו"ם בשנה רגילה?

-כנ"ל באופן המותר.

6. האם מותר לגזור ענפים של עץ ענבים על ידי יהודי בשמיטה?

- אסור, משום מה שכתוב בתורה "כרמך לא תזמור".

7. האם מותר לגזור ענפים של עץ ענבים על ידי עכו"ם בשמיטה?

- כנ"ל תשובה 2.

8. האם מותר לעקור צמחי בר על ידי יהודי בשנה רגילה? האם מותר לעקור צמחי בר על ידי עכו"ם בשנה רגילה?

- אין איסור השחתת עץ אמורה אלא לגבי עץ עושה פירות, וממילא מותר.

9. האם מותר לעקור צמחי בר על ידי יהודי בשמיטה?

- רק כאשר אין כוונתו לתיקון הקרקע לגידול צמחים.

10. האם מותר לעקור צמחי בר על ידי עכו"ם בשמיטה?

- מותר באופן המותר. ובאופן האסור (בתשובה 9), כנ"ל תשובה 2.

11.  האם מותר לעקור שיחים (שיחי בר) על ידי יהודי בשנה רגילה? האם מותר לעקור שיחים (שיחי בר) על ידי עכו"ם בשנה רגילה?

כנ"ל תשובה 8.

12. האם מותר לעקור שיחים (שיחי בר) על ידי יהודי בשמיטה?

- כנ"ל תשובה 9.

13. האם מותר לעקור שיחים (שיחי בר) על ידי עכו"ם בשמיטה?

- כנ"ל תשובה 10.

14. האם מותר לעקור קוצים על ידי יהודי בשנה רגילה? האם מותר לעקור קוצים על ידי עכו"ם בשנה רגילה?

-כנ"ל תשובה 8.

15. האם מותר לעקור קוצים על ידי יהודי בשמיטה?

- כנ"ל תשובה 9.

16. האם מותר לעקור קוצים על ידי עכו"ם בשמיטה?

- כנ"ל תשובה 10.

17. להאם מותר ליהודי לעשות ספונדז'ה (לשטוף הרצפה עם מים) ולהוציא המים מקום שיש שם עץ ענבים בשמיטה?

- לדעת הג"ר אלישיב ז"ל, אסור.

18. האם מותר ליהודי לעשות ספונדז'ה (לשטוף הרצפה עם מים) ולהוציא המים למקום שיש שם צמחי בר בשמיטה?

- לדעה הנ"ל כל שניחא ליה בצמיחת אותם צמחים, אסור, ואפילו אם אינו מתכוין לכך.

19. האם מותר ליהודי לעשות ספונדז'ה (לשטוף הרצפה עם מים) ולהוציא המים למקום שיש שם שיחים (שיחי בר) בשמיטה?

- כנ"ל תשובה 18. ואם לא ניחא ליה בצמיחת אותם שיחים, לדעת הגר"ע יוסף ז"ל, מותר.

20. האם מותר ליהודי לעשות ספונדז'ה (לשטוף הרצפה עם מים) ולהוציא המים למקום שיש שם קוצים בשמיטה?

- כנ"ל סוף תשובה 19.

בברכה,

רב נחום