חגים ומועדי השנה

מי שמחלל יום טוב, על איזה איסור הוא עובר?

  • י"א תשרי התשע"ה

שאלה

1. הרב מה זה 5 מיני דגן שאותם חייבים לאכול בסוכה?

2. מי שמחלל שבת עובר על סקילה, מי שמחלל את החג על מה עובר?

3. ובכן כשהיום אין בית דין אז ממי יקבל סקילה?

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. חמשת מיני דגן הם: חיטה, שעורה, שיבולת שועל, כוסמין ושיפון. ומי שאוכל מאכל העשוי מהם בשיעור של יותר מכביצה, חייב לאוכלו בסוכה (שלחן ערוך סימן תרלט סעיף ב). ולפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל, אין לברך לישב בסוכה עד שיאכל מהם שיעור של שלוש ביצים ומעלה (חזון עובדיה סוכות עמוד קלד).

2. מי שמחלל יום טוב ביטל מצוות עשה, ועבר גם על לא תעשה, ויש על כך עונש מלקות (רמב"ם הלכות יום טוב פרק א הלכה ב).

3. כתוב במסכת כתובות (דף ל עמוד א-ב) אף על פי שמיום שחרב בית המקדש אין סנהדרין שיעשו ארבע מיתות בית דין, מכל מקום הקב"ה מסבב שאותו אדם יקבל את העונש שמגיע לו. מי שנתחייב סקילה או נופל מן הגג או חיה דורסתו (שזה דומה לסקילה, ראה רש"י שם). ומי שנתחייב שריפה או נופל בדליקה או נחש מכישו. ומי שנתחייב הריגה או נמסר למלכות או ליסטים באין עליו. ומי שנתחייב חנק או טובע בנהר או מת בסרונכי.

בברכה,

הלל מאירס