חברה והשקפה

כיצד הרחמים של ה' מתבטאים בבריאה?

  • כ"ו אלול התשע"ד

שאלה

שלום וברכה, הייתי שמחה אם כבוד הרב יבהיר לי את הסוגיה הבאה: יצא לי לקרוא בזמן האחרון את סדר הסליחות ב"ה, ובו אנו מזכירים את מידותיו של הק"בה ומדגישים כל הזמן שה' רחום וחנון. אם ה' הוא קל רחום וחנון כ"כ, למה הבריאה בנויה בצורה אכזרית - ניקח לדוג' את גלגל החיים שבו יצור אוכל יצור אחר כדי לשרוד. גם אם יצור הוא צמוחני- הוא עדיין קוטע חיים כלשהם.. החזק משתלט על החלש ממנו, ובכללי החיים הם מאוד נוקשים -והרבה יותר קל לראות את הצד הפחות נעים של הבריאה מאשר את הטוב.(הבריאה אמנם יפה ,אבל אי אפשר להתכחש לאכזריות הפראית שבה) כאשר אדם חולם על עתיד וורוד- ישר אנשים יגידו לו שהוא חי "בסרט" ושיחזור למציאות כי בד"כ המציאות די קשה. בעצם, איפה הרחמים של ה' מתבטאים בבריאה?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אצל בעלי החיים אין מושג של צדק, טוב ורע, ועל כן הם אינם חשים רוע במציאותם. זברה שנטרפת על ידי אריה אינה שואלת את עצמה מדוע זה קורה לה, או למה האריה מתאכזר כלפיה וכו'. לבעלי החיים אין מושג של מצפון וערכים, הם פועלים על פי תכונות מולדות. אנו בני האדם מביטים בבעלי החיים וחשים כלפיהם אמפתיה, כי אנו עליונים עליהם.

האדם הוא מרכז הבריאה, ומעשיו משפיעים על כל היצורים החיים.
כך לדוגמה, נאמר לנו שלפני חטא האדם הראשון, בעלי החיים לא טרפו אלה את אלה.
חז"ל מספרים שכאשר בני האדם חטאו בדור המבול, גם בעלי החיים נהגו בדרכים משונות ורעות.
יש מדרשים האומרים שלאחר בוא המשיח, זאב יוכל לגור עם כבש, ויש שמבינים זאת כפשוטו.

פירוש הדבר, שהאדם הוא האחראי על הבריאה. אם בני האדם יהיו צדיקים אלה עם אלה, וישובו בתשובה, גם העולם ינהג בצורה רחומה יותר. כי הבריאה משקפת את מעשי האדם. זו הסיבה שיש הוריקנים וסכנות טבע בעולם.

בברכת שנה טובה,
דניאל בלס