שמיטה

איך מטפלים בעציץ על אדן החלון?

  • כ"א אלול התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, יש לי עציץ שיושב על אדן החלון ש40% ממנו הוא מונח באוויר והשאר על אדן החלון יושב, 40% ממנו פתוח לכיפת השמים והשאר מכוסה מאדן החלון העציץ הוא עציץ נקוב. האם הוא מחוייב בשמיטה? (מקווה שהתיאור מובן)

תשובה

לכבוד השואל,

עציץ נקוב שתחת כיפת השמים נוהג בו כל דיני שביעית כקרקע.

כל הדינים הנוגעים לטיפול בגינה - כגון, שאסור לזרוע בו, והאיסור לטפח אותם וההיתר רק לתת מעט מים כדי שלא יכמשו וימותו, והאיסור לגזום בכוונה לסייע ולהואיל לגידול, ושבשמים שמשתמשים בהם להריח או לאכילה שגודלים בו יש לנהוג בהם קדושת שביעית (לכן אין לזורקם עד שתכלה טעמם או ריחם לגמרי), ואיסור של ספיחין,  והחיוב להפקיר את הפירות שיגדלו שם בשביעית, ועוד - נוגעים גם לגביהם.

כמו כן, אין להעביר את העציץ ממקום למקום (ואם יש צורך גדול בהעברתו, יש לעשות שאלת חכם בדבר העברתו).

וזה שנמצא בחלקו על אדן של הבנין, הוא נוגע לספק ומחלוקת הפסוקים אם אפשר להקל בעציץ שבבית. ולמעשה הפוסקים החמירו כדעת החזון איש ז"ל שיש להחמיר גם בזה כיונק מן הקרקע.

לכן גם בחלק המונח על האדן ושתחת האדן, יש להחמיר בו בכל ההלכות הנ"ל הנוגעות לחלק הגלוי.

בברכה,

רב נחום