חברה והשקפה

האם טוב לאדם שלא נברא?

  • י"ח אלול התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב. האם זה לא סוג של "יריקה אלוקים בפנים" (סליחה על הביטוי החריף) להגיד שטוב לאדם שלא נברא? הרי גם עם כל הייסורים שבאים על האדם, האדם נברא להתענג על ה' ומה עם "מה יתאונן אדם חי..." רציתי לשאול את דעתו של הרב על הקביעה הלא צודקת לפי דעתי של חז"ל

תשובה

שלום וברכה

הפירוש בדברי חכמים אינו שלא משתלם להיווצר, בוודאי שהקב"ה ברא את האדם לתכלית הטובה ביותר. חז"ל אומרים שנוח לו לאדם - יותר נוח היה לאדם לא להיברא כי הדרך לקבל שכר היא רק באמצעות עבודה מאומצת ולא בקלות נגיע לשלימות וכדברי חכמים בהמשך הדברים "ועכשיו שנברא ימשמש במעשיו יפשפש במעשיו" דהיינו שמכיוון שהאדם נברא הרי שרק אם יתאמץ וישים את עיניו בעבודת בוראו, הוא יגיע לתכלית הטוב שבבריאתם.

בהצלחה,