שאל את הרב - כללי

זמן המולד - שהיה ידוע לגויים לפני רבן גמליאל

  • ט"ו אלול התשע"ד

שאלה

שלום אני אברך,ואני מדגיש זאת כדי להבהיר שכוונתי לבירור האמת ולא ח"ו כוונה אחרת. יש טענה ידועה שמופיעה גם באתרכם, שרבן גמליאל ידע את זמן המולד לפני המדענים. אני מעיד על עצמי שביררתי את הנושא למקורותיו התורניים והמדעיים היטב, ומסקנתי היא חד משמעית: חכמי אוה"ע ידעו זאת לפני רבן גמליאל, ואפרט בקצרה. אני מדגיש שכל המספרים שאני מביא מדוייקים לחלוטין ללא שום עיגול: הזמן המופיע בגמרא - כט יב תשצג - הוא: 29.5305941358025 זמן זהה לזה בדיוק מוחלט היה ידוע להיפרכוס היווני ולקידינו הכשדי מאות שנים קודם לכן (בלשונם: 29,31,50,8,20 בבסיס 60). ליתר תוספת, הזמן הידוע לנו היום, נתון לשינויים קלים בין שישה מקורות שונים, נע בין 29.53059 לבין 29.530587981, שאגב סוטה מהזמן המופיע בגמרא בלמעלה משליש שניה ועד למעלה מחצי שניה - תלוי בשינויים בין המקורות הנ"ל. אגב ע"פ הנוסחאות השונות לחישוב מה היה הזמן בשמן חז"ל, ההפרש גדול אף יותר. יש להוסיף שאם אנו בודקים מי בעולם העתיק דייק הכי הרבה בתחום זה - הרי אלו בני המאיה, שהביאו בדיוק את המספר 29.53059 כל המספרים הנ"ל ניתנים לבדיקה פשוטה בויקיפדיה האנגלית (שכידוע מדויקת פי כמה מזו הישראלית, ולכן אני מביא ממנה את המקורות) בערכים הבאים: KIDINNU ,Hipparchus, Lunar theory , Maya calendar, MOON בהערה, ORBIT OF THE MOON, LUNAR MONTH, ובאתר NASA כמובן שאבקש התייחסותכם. אך יש לי טענה נוספת - הרב מנשה ישראל שליט"א באתרכם ענה בעבר על שאלה דומה (לא שלי), ואני מצטט את רוב תשובתו, כי למיטב ידיעתי יש בה שגיאות מהותיות: " קידינו בחשבונו סטה בחשבון מחזור הירח במחצית השניה מהחשבון האמיתי הידוע כיום, שזה סטיה מאוד גדולה ורחוקה מהאמת במושגי אסטרונומיה. לעומת זאת רבן גמליאל קיבל מאבי אביו את החשבון המדוייק ללא סטיה, לפי חז"ל החשבון הוא 29.53059 ימים, ואילו החשבון הידוע במדע היום באמצעות טלסקופים משוכללים יוצא חשבון 29.530589 ימים, כך שההבדל בין חשבון חז"ל לידוע היום הוא 8.7 מאיות השניה" ובכן - במחילה - כמעט שום דבר בדברים הנ"ל לא נכון. חשבונו של קידינו זהה לזה של רבן גמליאל בדיוק מוחלט. החשבון של חזל הוא לא בדיוק המספר שננקט (אא"כ מוותרים על הספרות שלאחר החמישית שאחר הנקודה), ההפרש בין החשבון של חזל לידוע היום הוא בהחלט לא במאיות השניה, ע"פ שום חשבון. אשמח להתייחסות גם לנקודה זו, ואם יש צורך - לתקן (כמובן שאם יוכח שאני טעיתי בחשבון מסוים משום-מה אשמח לעמוד על האמת ולתקן את דברי) בתודה ובברכה להפצת תורת אמת ואמונת אמת

תשובה

לכבוד השואל,

תודה על הערתך החשובות; אני אנסה לעביר את הדברים לידיעת הרב מנשה ישראל.

למעשה אני הבנתי שהכונה לא היתה לרבן גמליאל בעצמו אלא לקבלתו; כלומר, הקבלה שהיתה לרבן גמליאל כבר נמסרה מאז מתן תורה  - שאז גילה הקב"ה את זמן המולד למשה רבנו כחלק ממצות קידוש החדש. וכיון שהמקור לידיעת זמן המולד אצל היהודים הוא קודם בזמן לכל שאר המקורות, שוב אין פלא שהעתיקו חכמי אומות העולם את המספר מן היהודים.

בברכה,

רב נחום