שאל את הרב - כללי

לבוש חרדי

  • י"ב אלול התשע"ד

שאלה

שלום רב לרב, ברצוני לדעת ממתי או מהיכן הגיע המנהג של קהילות החרדים/חסדים ללבוש שחור על גבי חולצה לבנה, (זה שהם לובשים את זה על מנת שיבדל אותם טוב ויפה, כמו המדים של צה"ל) אך השאלה שלי היא למה דווקא צבעים אלו? ומי היה הראשון שהתחיל בכך? ואייך זה נקבע כסטטוס בעולם כלו (בני האמייש-לקחו את תלבושתם מהחרדים היהודים של ארה"ב)

תשובה

לכבוד השואל,

צבע שחור נחשב לצבע צנוע, ובכך מתאים לבגד יהודי שצריך להיות צנוע.

צבע לבן מראה על טהרה, וכמובא במדרש שביום כיפור היהודים לובשים לבנים ובזה דומים קצת למלאכים.

עיקר המלבוש של יהודי בשבת ראוי להיות בגדים לבנים לדעת המקובל האר"י ז"ל (לפני כ400 שנה).

כפי מה שידוע לנו, הראשון ששינה מללבוש בגד עליון לבן בשבת היה האדמו"ר  מבעלזא הראשון ז"ל (לפני כ250 שנה) שלבש מלבוש עליון שחור. לכאורה סיבתו היתה משום שראה שבאותם הזמנים כבר לא אחזו הרבה אנשים באותה דרגה שאחזו בה בדורות הקודמים ללבוש לבנים בשבת, ואינו ראוי לאדם להתיהר שהוא בדרגת המקובלים ולנהוג כמותם אם אין הדבר כן, ועדיף ללבוש בגד בצבע צנוע יותר.

ואולי משום כן, נשאר צורת המלבוש שהתפשט אצל החרדים היום כבגד עליון שחור ובגד תחתון (החולצה)לבנה.

(מה שהזכרת אודות האמיש, לא שמעתי בשום פעם שיש לזה איזה שייכות שלקחו מיהודים; ואם יש אצלך מקור מידע בענין אשמח לקבלו.)

בברכה,

רב נחום