שאל את הרב - כללי

האם הגיהינום קיים ביהדות?

  • ו' אלול התשע"ד

שאלה

הרבה אומרים שגהנום זו המצאה נוצרית ואינו מוזכר ביהדות. האם זה נכון? גהנום זו המצאה נוצרית או שזה הוזכר ביהדות גם? והאם רשום ביהדות על דתות אחרות שקיימות כיום, כגון, איסלאם או נצרות או בודהיזם?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

בהחלט כתוב במפורש בתורה שיש שכר ועונש על כל מעשינו, ושה' בכבודו ובעצמו שופט כל אדם ואדם, ונותן שכר ועונש על כל מעשיו.
המילה "גיהנום" היא תיאור מאוחר של העונש בעולם הבא.

עוד על קיום הנשמה ושכר ועונש בתנ"ך:

הנצרות והאיסלאם נוצרו יותר מאלף שנה לאחר מתן תורה, והן חיקוי של היהדות ומבוססות עליו (שתי הדתות הללו מודות ביציאת מצרים ובמשה רבינו).
התורה בהחלט התייחסה לכל הדתות ונביאי השקר שיהיו לאורך התקופות:

בספר דברים (ד) אומר ה' את ההבדל בין הדת היהודית לכל דת אחרת בעולם: "כי שאל נא לימים ראשונים אשר היו לפניך, למן היום אשר ברא א-לוהים אדם על הארץ, ולמקצה השמים ועד קצה השמים, הנהיה כדבר הגדול הזה או הנשמע כמהו (?!), השמע עם קול א-לוהים מדבר מתוך האש כאשר שמעת אתה ויחי (?!), או הניסה א-לוהים לבוא לקחת לו גוי מקרב גוי במסות, באתות ובמופתים ובמלחמה וביד חזקה ובזרוע נטויה ובמוראים גדלים ככל אשר עשה לכם ה' אלוהיכם במצרים לעיניך (?!). אתה הראת לדעת כי ה' הוא הא-לוהים, אין עוד מלבדו, מן השמים השמיעך את קולו ליסרך ועל הארץ הראך את אשו הגדולה, ודבריו שמעת מתוך האש, ותחת כי אהב את אבותיך ויבחר בזרעו אחריו ויוצאך בפניו בכוחו הגדל ממצרים להוריש גוים גדלים ועצמים ממך מפניך, להביאך לתת לך את ארצם נחלה כיום הזה, וידעת היום והשבת אל לבבך כי ה' הוא הא-לוהים בשמים ממעל ועל הארץ מתחת אין עוד, ושמרת את חוקיו ואת מצותיו אשר אנכי מצוך היום, אשר ייטב לך ולבניך אחריך ולמען תאריך ימים על האדמה אשר ה' אלהיך נתן לך כל הימים".

בברכה,
דניאל בלס