חגים ומועדי השנה

דיני אמירת סליחות ביחיד

  • כ"ט אב התשע"ד

שאלה

שלום לכבוד הרב... לקראת הסליחות אין לי את האפשרות להתפלל בציבור ולצערי אני אצטרך להתפלל ביחידות את הסליחות... הייתי שמח לשאול כמה שאלות ולקבל תשובה מפורטת כדי שאוכל לומר את הסליחות כרצון ה'...

1. האם יחיד אומר ויעבור ה' על פניו ויקרא ה' ה' וכו'...?

2. כשאומרים שמע ישראל בסליחות מיד לאחר מכן יש ה' הוא האלוקים ה' הוא האלוקים.. האם יחיד אומר את זה?

3. יש בקשה בארמית דעני לעניי ענינן דעני לעשקי ענינן דעני לתבירי ליבא ענינן וכו'... היחיד אומר? כי הבנתי שיש בקשה בארמית שהיחיד אינו אומר מכיוון שהמלאכים לא מבינים ארמית... האם מדובר על זה או קטע אחר בתפילה? או שמא כל מה שבארמית לא אומר היחיד?

4. היחיד אומר בסוף הסליחות 'אבינו מלכנו'?

5. האם יש עוד משהו שאני צריך לדעת בתור יחיד שלא הזכרתי? אם כן אשמח לפירוט תודה מראש על העזרה

תשובה

שלום רב,

1. יחיד אינו יכול לומר י"ג מידות של רחמים אשר בפסוק ויעבור, אל אם כן אומר אותם בדרך קריאה בעלמא עם טעמי המקרא (שלחן ערוך אורח חיים סימן תקסה סעיף ה, ומשנה ברורה ס"ק יב). ומותר לו לומר א-ל מלך יושב על כסא רחמים וכו' (חזון עובדיה ימים נוראים עמודים ל-לא).

2. מותר ליחיד לומר ה' הוא האלוקים.

3. אין ליחיד לומר שום קטע בארמית (משנה ברורה סימן תקפא סק"ד).

4. מותר ליחיד לומר אבינו מלכנו (שו"ת שבות יעקב חלק ג' סימן מב, ושכן מבואר להדיא בתשובת הריב"ש סימן תקיב, וגם בקיצור שני לוחות הברית כתב כן בשם הגדולים. וכן פסקו האליה רבה סימן תקפד אות ה, והמטה אפרים שם סעיף יד. וכ"כ בחזון עובדיה שם עמוד רה).

5. לפי מנהג האשכנזים מחוץ לירושלים אין לעשות נפילת אפיים במקום שאין ספר תורה (ראה רמ"א סימן קלא סעיף ב, וספר ארץ ישראל סימן א סעיף ט).

בברכה,

הלל מאירס