סיבות הכשרות

  • כ"ו אב התשע"ד

שאלה

אנו מבינים שעל פי הרובד הנסתר אנו אוכלים חיות שמפריסות פרסה ומעלות גרה וכן דגים בעלי קשקשת וסנפיר מפאת הרוגע שלהם ועל כך שאינם חיות טורפות ואכזריות. אך הברקודה שהוא דג טורף ואכזרי הוא כשר וכן גם השור העז. אם כן כיצד נסביר זאת? בברכה רועי(:

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

לדעתי הכוונה ברמב"ן, שחיות אלו אינן אינטליגנטיות, ולפיכך מותר לאוכלן.
יש עניין לפתח ביהודי מידה של רחמים, ולכן היהודי נמנע מאכילת בעלי חיים נבונים בעולם החי.

זו הסיבה שבממלכת הדגים, התורה אסרה עלינו לאכול דולפינים ולוויתנים.
בממלכת הציפורים, התורה אסרה עלינו לאכול תוכים, בנות יענה ונשרים.
בממלכת היונקים, התורה אסרה עלינו לאכול כלבים, חתולים, קופים וכו'.

הברקודה וגם השור העז, וכו', הינם חיות לא אינטלגנטיות במיוחד בממלכת החי. ולכן אינם נחשבות לאכזריות.

בברכה,
דניאל בלס