שאל את הרב - כללי

נשמה וייעוד

  • כ"ב אב התשע"ד

שאלה

יש לי כמה שאלות בנושא: 1. היכן מופיע בתורה עניין הייעוד לכל אחד מישראל? 2. האם הנשמה בחרה את הגוף והמשפחה אליה היא תכנס? 3. האם יש חשיבות למראה החיצוני מבחינת הנשמה? כלומר, אם למישהו יש קושי עם המראה שלו לדוגמא, זה מכוון כדרך שהנשמה צריכה לעבור? אני נהנת מאד ולומדת עד בלי די מהאתר, המשיכו בעבודת הקודש.

תשובה

לכבוד השואלת,

1. היכן מופיע בתורה עניין הייעוד לכל אחד מישראל?

אחשוב שהתשובה לשאלה זו היא בפסוק דברים פרק יב -י: "ועתה ישראל מה השם אלקיך שאל מעמך כי אם ליראה את  השם אלקיך ללכת בכל דרכיו ולאהבה אתו ולעבד את השם אלקיך בכל לבבך ובכל נפשך, לשמור את מצות ה' ואת חקתיו." וכמו שפירש בעל המסילת ישרים על הפסוק הזה בהקדמתו לספרו: "כאן כלל כל חלקי שלמות העבודה הנרצית לשמו יתברך". כלומר, זהו הייעוד הראוי והמטרה לכל יהודי ויהודי להשיג בחייו.

2. האם הנשמה בחרה את הגוף והמשפחה אליה היא תכנס?

בספר שערי אורה (שער ו') מובא שכל בריה קודם שיורד לעולם יודע למצב שבו הוא נכנס ובוחר בו.

3. האם יש חשיבות למראה החיצוני מבחינת הנשמה?

כן, ישנם פרטים במראה החיצוני של האדם שמקבילים למציאות השורש הרוחני של האדם, וכידוע למקובלים.

4. אם למישהו יש קושי עם המראה שלו לדוגמא, זה מכוון כדרך שהנשמה צריכה לעבור?

ברור שזה כולל תהליך שהנשמה צריכה לעבור; אמנם יתכן שלפעמים התהליך הזה מחוייב מצד תיקון איזה פגם.

וכמבואר בזוהר הקדוש, שלפעמים כאשר אדם פוגם ע"י איזה חטא בנשמתו, כך מופיע פגם חיצוני על גופו. ויתכן שכאשר זוכה האדם ומתקן את הפגם הרוחני, גם הפגם הגשמי יעבור.

בברכה,

רב נחום