חברה והשקפה

מוסיף דעת מוסיף מכאוב

  • ט"ו אב התשע"ד

שאלה

שלום איך מפרשים את המשפט? מה הכוונה לדעת- ידע כללי? החיבור בין החכמה לעשיה? אשמח להסבר טוב ומורחב מכיוון שמאז ששמעתי את המשפט באמת התחברו לי הרבה מקרים שאם לא הייתי נכנס למחשבות ולמקומות לא הייתי נפגע ואני חושב כרגע בהרבה מצבים אם להעשיר את הידע אם להכנס למקומות כאלו ואחרים.. תודה רב מראש

תשובה

קהלת א' יח  כִּי בְּרֹב חָכְמָה רָב כָּעַס וְיוֹסִיף דַּעַת יוֹסִיף מַכְאוֹב:

מצודת דוד  כי ברוב חכמה. במי שנמצא בו הרבה חכמה בו נמצא הרבה כעס, כי מאוד ישכיל מעשה בני אדם על אמתותם, וכשרואה שאינם טובים יכעס בעצמו, כי הדברים ההם אינם כפי רצונו ובזה יכעס, ומה מאוד מזיק הכעס : ויוסיף דעת. מי שמוסיף דעת להבין דבר מתוך דבר הנה בזה יוסיף מכאוב לעצמו כי בעבור הבנת דבר מתוך דבר ישכיל אף את הנולדות מן המעשים המקולקלים ומביא מכאוב אל לבו