שבת

עלייה לתורה במחיר של חילול שבת

  • ח' אב התשע"ד

שאלה

שאלתי זו אליכם עולה בעקבות תופעה נרחבת שהתפשטה במחוזותינו של ביזוי בתי כנסת וחילול שבת בפרהסיה במהלך עלייה לתורה של בר מצווה ו/או אורחיו שאינם שומרי תורה ומצוות. לצערי שמתי לב כי מספר גבאי בתי הכנסת, באופן בלתי נסבל, מוחלים ומקלים ראש בכך שקיום בר מצווה כרוך בביזוי בית הכנסת, וכמו כן, ביודעין, עוצמים עין נוכח חילול השבת ההמוני הנגרם מכך, בכגון: הגעת בר המצווה ואורחיו לבית הכנסת ברכב, הקמת רעש ודיבורים בזמן התפילה ע"י האורחים, הדלקת וצפצוף של ודיבור בטלפונים ניידים ושצילום תמונות במתחם בית הכנסת במהלך התפילה ולאחריה וכמו כן בזמן הקידוש, לרבות קירבה אסורה והעדר הפרדה של ישיבת גברים עם נשים יחד בקידוש המתקיים לאחר התפילה, וכן עוד כיוצ"ב. לאור עובדת תופעה חמורה ונרחבת זאת הטרידו אותי מספר שאלות: 1. מה דינם של אלה המלמדים בר מצווה חילוני לעלייה לתורה ולקריאת הפטרה ומפטיר בשבת המתפרנסים מכך (או שלא בתמורה) היודעים כי בהסתברות גבוהה הדבר גובה בחובו חילול שבת. האם זו לא ברכה לבטלה?. 2. מה דין גבאי בית הכנסת העומדים בחזית ועומלים כמובן להכנסות בית הכנסת ולהחזקתו, ואולם, בבחינת מצווה הבאה בעבירה עושים זאת במחיר של חילול שבת המוני וקבוע ע"י האורחים ו/או בר המצווה עצמו שאינם שומרי תורה ומצוות, ופגיעה בעליל בקדושת בית הכנסת והשבת. בשים לב כי הגבאים טוענים להגנתם כמובן שאמנם ידוע להם שמדובר בחילונים אך בר המצווה הכרחית לצורך קירוב לבבות וחזרה בתשובה (תשובה קצת תמוה לאור העובדה כי לעלות לתורה אפשר גם באמצע השבוע). האם נעניק להם את התואר עוסקים בצורכי ציבור באמונה?. 3. מאחר ואין אפשרות פרקטית לעשות איפה ואיפה בין שומרי מצוות לבין חילונים, ואין אנו חפצים בשנאה, ולאור כי העמדת גבולות לא עמדה וכנראה שגם לא תעמוד במבחן המציאות, האם לא הגיע הזמן כי תצא תקנה חמורה האוסרת באופן גורף על קיום בר מצווה ועלייה לתורה בשבת לאור חילול השבת ופגיעה בכבוד בית הכנסת הכרוכים בכך ולקבוע חד משמעית כי עלייה לתורה תהיה ביום חול בלבד!?!. בתודה מראש על התשובה גל

תשובה

שלום וברכה

1. אי אפשר לאסור על המלמדים.

2. קשה לתת כלל בדבר אולם בעיקרון אכן אין הגבאים נוהגים נכונה.

3.הצדק איתך שהיה ראוי לעשות תקנה שכזו.

יהי רצון שנכה מהרה שכל עם ישראל ישוב לשמור את השבת ונזכה לגאולה שלימה מהרה.