חגים ומועדי השנה

מקלחת וכביסה בשבוע שחל בו תשעה באב

  • ו' אב התשע"ד

שאלה

האם מותר לספרדים להתקלח ולכבס בגדים בשבוע שחל בו תשעה באב? תודה

תשובה

שלום רב,

לפי מנהג הספרדים אין להתקלח במים חמים בשבוע שחל בו תשעה באב, אולם במים קרים מותר (יעויין שו"ת יביע אומר חלק ה' חלק אורח חיים סוף סימן מא, שו"ת יחוה דעת חלק א' סימן לח, וחזון עובדיה ארבע תעניות עמוד רלח). ובתשעה באב עצמו אפילו מקלחת במים קרים אסורה, ואפילו להושיט את האצבע במים אסור (שלחן ערוך סימן תקנד סעיף ז).

וכן אין לכבס בגדים בשבוע שחל בו תשעה באב (שלחן ערוך סימן תקנא סעיף ג), וגם בגדי קטנים אין לכבס בשבוע שחל בו תשעה באב (שלחן ערוך שם סעיף יד, ומשנה ברורה ס"ק פב), אמנם בגדים שדרך התינוקות לטנף ממש מותר לכבס, ואפילו בגדים שאין דרכם לטנף נוהגים להקל לכבס (רמ"א שם), והיינו עד גיל שלש שנים (חזון עובדיה שם עמוד רכו), וטוב לכבסם בצנעה (משנה ברורה ס"ק פג, וחזון עובדיה שם).

בברכה,

הלל מאירס