שו"ת תשעה באב

האם מותר לעבוד בתשעה באב?

  • ד' אב התשע"ד

שאלה

שלום רב, הבנתי שביום תשעה באב אין להסיח את הדעת מהצום ויש לחשוב על החורבן.

בימים רגילים אני לא מורגלת לצערי לשמוע הרבה הרצאות או להתפלל במשך שעות ארוכות אלא רק קצת, וקשה לי 25 שעות רק לשמוע הרצאות או לחשוב על החורבן בלבד או לקרוא תהילים וכד'.

1. האם מותר לי לעבוד בתשעה באב? (עבודה משרדית, אם זה רלוונטי). אם כן, האם בעייתי שאשב על כיסא?

2. האם מותר לי להכין עבודה לאוניברסיטה במהלך הצום?

3. האם מותר לי לצייר תוך כדי שמיעת כמה הרצאות בנושא החורבן? קשה לי להקשיב בלי להעסיק את עצמי בדבר נוסף.

תודה רבה, ובתפילה שהמשיח יבוא במהרה.

תשובה

לכבוד השואלת,

1. אין לעבוד אם יש בעבודה היסח הדעת מן האבילות.

אפילו אם אין בו היסח הדעת, אמרו חז"ל שאין ברכה בכסף שמרוויחים בט' באב.

אפילו אם צריכים לעבוד שלא להפסיד כסף, אין לשבת על כסא עד לאחר חצות היום.

2. אין להכין עבודה שגורם היסח דעת מן האבילות.

3. מותר לצייר אם זה סתם להעסיק את עצמך, ובעיקר באותו זמן את שומעת שיעורים שמדברים מעניני היום או מעניני מוסר.

בברכה

רב נחום