שאל את הרב - כללי

יונה

  • כ"ט תמוז התשע"ד

שאלה

שלום רב כבוד הרב רציתי לדעת מדוע עונה הנביא שהיה מגת החפר שבנחלת שבט זבולון, מדוע הוא עולה על אניה ביפו ולא בעכו שיותר קרובה אליו מבחינת מיקום? כמו כן, על זבולון נאמר והוא לחוף ימים ישכן, לחוף אניות... נחלת זבולון כלל לא נושקת לים, לא התיכון ולא הכינרת, הוא מוקף 4 שבטים במרכז הגליל. כמו כן, איזה "צל" אמור הקיקיון לעשות? אם הוא בין לילה בא ובין לילה נעלם? איזה צל יש... בלילה??? בברכה אליה

תשובה

לכבוד השואל,

1. אע"פ שמפורש במלכים שיונה היה מגתה חפר, זה אינו סתירה שבשעה שברח יונה מתפקידו דרך יפו.

יתכן שהנסיעות למרחוק לתרשיש יצאו רק מיפו.

2. עיין בלינק הבא בדפים 5-6 שיטות הסוברים שכן היה לזבולון חלק אצל חוף הים, ושם בדף 9 את ציור  ג' - החלוקה של אוצר החכמה המראה את תחום זבולון על חוף הים:

http://techeiles.org/debate/%D7%94%D7%A8%D7%91%20%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C%20%D7%A8%D7%99%D7%99%D7%96%D7%9E%D7%90%D7%9F/Tangents/%D7%91%D7%A2%D7%A0%D7%99%D7%9F%20%D7%92%D7%91%D7%95%D7%9C%D7%99%20%D7%96%D7%91%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%9F%20www.techeiles.org%20.pdf

3. .עצם צמיחת הקיקיון היה ביום וכמו שכותב שם המלבי"ם (יונה פרק ד') לפני כן: "כי צל הסוכה לא היה מגין הרבה כמ"ש וישב תחתיה בצל, מבואר שלא היה הצל בכל הסוכה, כי דפנות הסוכה לא סככו רק נגד הצד שעמדה שם השמש, והוצרך לישב בבקר תחת קיר מזרחי, ובצהרים לא היה צל כלל. והקיקיון עשה צל למעלה על ראשו". והמבואר מדבריו, שהקיקיון הואיל ליונה בזמן הצהרים, כאשר כבר לו היה לו תועלת של הצל מסוכתו

בברכה,

רב נחום