שאל את הרב - כללי

שאלה לכבוד הרב זמיר הכהן

  • כ"ח תמוז התשע"ד

שאלה

שבוע טוב, ישנה שאלה שמטרידה אותי זמן מה, אני מפנה אותה לרב אם אפשר (אני יודע שזמנו קצוב אך אבקש שהרב יתיחס לכך בעצמו) האם מלאך יכול לסרב לדברי השם? אם כן אז במה מלאך שונה מאדם, לו בחירה ולנו בחירה? אם לא אז מדוע "הנחש" נענש בבראשית על פיתוי חווה לפרי? (ועל תאוותו) תודה לכבוד הרב, וסליחה על הטירדה בשאלה שברורה לו אך עדין לא לי. שבוע טוב ובע"ה בשורות טובות לכל ישראל.

תשובה

לכבוד השואלת,

במחילתך, לא יצא לנו כעת להעביר את שאלתך להרב זמיר, שליט"א.

נא למצוא תשובה מצ"ב שמלשונו של הרב  משה שינפלד  ואקוה שזה יספיק להבהיר את הענין.

בברכה,

רב נחום

 "הדעה הרווחת היא, שאמנם יש למלאכים בחירה באופן תיאורטי, אולם באופן מעשי אין להם בחירה, משום שהאמת מאוד ברורה להם. נמחיש את הרעיון מעולם המושגים שלנו ונשאל שאלה - האם לאדם יש בחירה האם להכניס את אצבעו לאש, או לא? התשובה תהיה – וודאי שיש לו בחירה, הוא יכול להכניס אצבע לאש בכל רגע נתון, אולם כיוון שהוא מודע לתוצאה המיידית של המעשה – כוויה צורבת - הוא לא יכניס את אצבעו לאש. זאת אומרת - יש לו בחירה, אולם זו בחירה תיאורטית בלבד, בפועל כמעט ואין לו בחירה בנקודה זו.
גם למלאכים יש בחירה ותיאורטית הם יכולים לחטוא, אולם בפועל, כיוון שהם יותר "קרובים" לאלוקים והם חיים בעולם רוחני, הם לא חוטאים משום שהם רואים בבירור את תוצאות מעשיהם – דבר שבני אנוש לא רואים.
כשהאמת ניצבת אל מול עיניו של אדם, בדרך כלל הוא לא פועל כנגדה.