שאל את הרב - כללי

אותיות ניקוד

  • כ"ב תמוז התשע"ד

שאלה

שלום לכולם. 1) רציתי בבקשה לדעת למה כתוב בתורה המילה שמן עם ניקוד פתח ופעם עם ניקוד שמן סגול ועוד כמה מילים כמו למשל אלף לאלף כסף לכסף שקל לשקל פעם עם אות ניקוד פתח ופעם עם סגול או ניקוד אחר הרי בתורה אין אותיות ניקוד שזה הכתב האמיתי ובחומש עם אותיות ניקוד איך אנחנו באמת יודעים למה שהתורה היתכונה עם המילה שמן או כסף עם ניקוד סגול ולא עם פתח ועוד עם המילה היא עם ו שזה (הוא) למה לא כתוב היא עם אות י פעם כתוב הוא עם ו ופעם הוא שזה היא יש אות ניקוד מתחת לאות ה שזה יוצא היא עם אות ו אנשים שקוראים בתורה זה מבלבל אולי באמת התורה היתכונה למילה הוא שזה הוא ולא הוא שזה היא עם ו מה בעיה לכתוב היא עם י תודה.

תשובה

לכבוד השואל,

נכון שבתורה שבכתב לא מופיעים נקודות, מכל מקום גם הניקוד של מלות התורה מסורים לנו בקבלה מזמן קבלת התורה.

ולכן אע"פ שכתוב בתורה "הוא", אם הניקוד המסורה לנו הוא "חיריק", קוראים לזה היא; ושינויים אלו המשתנים בין האופן שקוראים את התיבה לבין האופן שכותבים את התיבה, מקובל אצלינו שמרמזים על סודות נעלמים. לומדי תורה שבקיאים בכל חלקי התורה יכולים אח"כ ללמוד סודות אלו. בברכה,

רב נחום