שאל את הרב - כללי

גבולות הארץ ומעשרות

  • י"ב תמוז התשע"ד

שאלה

-למה הכוונה שחז"ל אומרים שהארץ הייתה של 400 פרסה על 400 פרסה (לגבי המרגלים שתרו את הארץ) והרי במציאות גבולות הארץ קטנים יותר (לגבי שמיטה וכד')? - למה צריך להפריש מעשרות גם היום אם אין בית מקדש והלויים לא עובדים בו וצריכים לקבל מעשרות "חלף עבודתם באוהל מועד" ?

תשובה

לכבוד השואל,

-למה הכוונה שחז"ל אומרים שהארץ הייתה של 400 פרסה על 400 פרסה?

תשובה: כפי מה שהבנתי, הוא רמז לענין רוחני המתגלה בארץ ישראל כאשר היהודים הם בשלמות.

ואין לשער את גבולות הארץ לענין שמיטה אלא כפי מה שאנו רואים היום בעינינו הגשמיים, וכפי שהגדירו פוסקי הדור את גבולותיה למעשה.

למה צריך להפריש מעשרות גם היום אם אין בית מקדש והלויים לא עובדים בו וצריכים לקבל מעשרות "חלף עבודתם באוהל מועד"?

תשובה:

מה שכתוב בתורה "חלף עבודתם אשר הם עובדים" (במדבר יח-כא), פירוש במלבי"ם:

"חלף עבודתם, ...לקמן (סי' עב) מבואר שאינו ממעט רק אם אינו מודה בעבודה, כי כבר בארתי (משפטים סי' יח) שנקרא בשם עובד כ"ז שהוא משועבד לעבודה אף אם חלה ולא עבד, רק אם פרק עול כגון עבד הבורח לא נקרא עובד, וכ"ז שהוא מודה בעבודה נקרא עובד."
ומטעם זה יש לומר שלכן נתחייב להפריש המעשר המגיע ללויים אפילו היום - ואע"פ שאינם עובדים בפועל.

בברכה,
רב נחום