תפילה וברכות

גפן, ענבים ומה שביניהם

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב צדיקים ושנה טובה פנתה אלי אישה מבוגרת בקהילה שאני חי בה, ושאלה אותי שאלה, מדוע לכל עצי הפרי יש את השם של הפרי - תפוז, רימון, תמר וכך הלאה, ורק לגפן ולענבים שמות שונים, ואני מקשה יותר - אנו מברכים בורא פרי הגפן, מדוע לא בורא הענבים בעצם, האם יש ליהדות תשובה, ובמה הרבנים הנכבדים יכולים לסבר את אוזני כדי שאוכל לתת לאישה הנכבדת תשובה ולדעת בעצמי, לדבר תורה בב"כ אשמח לתשובה בכבוד רב וחג שמח מרטין (מרדכי) צוקרמן

תשובה

שולחן ערוך הרב אורח חיים הלכות ברכת הפירות סימן רב

סעיף י
כל הפירות שסחטן להוציא מימיהם אין מימיהם חשובים כמותם לברך עליהם בורא פרי העץ ואפילו יצאו מעצמן כמו דבש הזב מהתמרים אלא מברך עליהם שהכל נהיה בדברו כי זיעה בעלמא היא ואינה נחשבת כגוף הפרי חוץ מזתים וענבים שהיוצא מהם כמותם שאף שנשתנו נשתנו לעילוי שבשינויים הם באים לכלל דרך אכילתם שעיקר הפרי לכך נטעוהו ענבים להוציא מהן יין וזיתים להוציא מהן שמן לפיכך פרי הוא וראוי לברך עליו בורא פרי העץ.
אלא שהיין מפני חשיבותו שסועד ומשמח הלב כמ"ש ויין ישמח לבב אנוש הוציאוהו מכלל פירות העץ וקבעו לו ברכה לעצמו והיא בורא פרי הגפן שהיא ברכה פרטית ומבוררת יותר שמבררת ופורטת יותר חשיבותו שהוא פרי הגפן ואם בירך בורא פרי העץ לא יצא.