צום שני וחמישי ושאלות נוספות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב שלום רב! 1. שמעתי שיש מנהג יפה לצום קצת בימי שני וחמישי כל שבוע ולומר ווידוי ותחנון באריכות ונפילת אפיים - האם זה נכון? האם המנהג של הצום נוהג בכל יום שני וחמישי למי שרוצה לצום? האם מותר בכל זאת לצום חצי יום?? 2. האם בשבת מותר לסוך בקרם אם יש צער גדול והידיים יבשות מאוד מאוד וכואב גם בנפש (כמו עדינות-נפש וכדו´)? 3. מאכלים ששהו ליד המיטה בתווך של ד´ אמות, שמעתי שהרב מוצפי התיר בדיעבד (אולי לספרדים?), אבל שמעתי שהיה שיחה של האדמו"ר מקאליב שאמר שדיבר עם האדמו"ר מליובאוויטש, ושניהם הסכימו שבדיעבד היום זה כמו מלכתחילה (אין בדיעבד היום...), ויש לי ספק במיוחד אם זה משקה שעולה הרבה כסף כמו סודה או פפסי קולה וכדו´, האם מותר בכל זאת בדיעבד (אם חטפתו שינה לדוגמא, ודבריו של הרה"ג בן ציון מוצפי לא סתם דברים, אולי לספרדים)? [אני אשכנזי]? 4. מתי אומרים תחנון? מתי אומרים ווידוי דברים? מתי עושים נפילת אפיים? 5. האם מותר לטבול במקווה ביום חמישי לכבוד השבת והאם זה נחשב? תודה מראש!

תשובה

שלום וברכה

1. ניתן לצום חצי יום למי שזה לא מפריע כלום בלימוד התורה.

2. לא. יש להתיר עם שמן.

3. מותר אם זה לא היה מתחת למיטה.

4. אומרים תחנון בכל יום מלבד בימים של יו"ט שמבוארים בסידור שאין אומרים בהם תחנון.

5. עניתי.