תפילה וברכות

ביאור קריאת שמע שעל המיטה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב לכל הרבנים 1 מה ההסבר לסליחה לאנשים בתחילת התפילה של קריאת שמע על המיטה? מהו שליח לדבר עבירה בהרשר זה? 2 מהו שליח לדבר מצווה? 3 האם אם אני סולחת אז בהכרח מי שפגע לא ייענש או שאלו חשבונות שמיים ווהנחלטה מלמעלה? 4 האם יש פסוקים בתהילים של כל יום שצריך לקרוא בעמידה או להשתחוות? תודה רבה ויש״כ

תשובה

שלום רב!

שאלות טובות;

תלמוד בבלי מסכת מגילה: שאלו תלמידיו את רבי נחוניא בן הקנה: במה הארכת ימים?
אמר להם: מימי לא נתכבדתי בקלון חברי, ולא עלתה על מטתי קללת חברי, וותרן בממוני הייתי וכו'.
ולא עלתה על מטתי קללת חברי - כי הא דמר זוטרא, כי הוה סליק לפורייה אמר: שרי ליה לכל מאן דצערן [= כאותו מנהג של מר זוטרא, כשהיה עולה למיטתו בלילה, היה אומר: מחול לו לכל מי שציער אותי]. ע"כ.
מכאן נלמד לא ללכת לישון בלילה עם טענה וטרוניה על אי מי.

שליח לדבר עבירה, היינו השולח חבר לעשות מעשה עבירה למענו, וכמו השולח חבר לגנוב בשבילו, וכן להיפך בשליח לדבר מצווה, וכמו השולח חבר להפריש צדקה למענו, וכדומה.

גם אם את סולחת, והפוגע לא ייענש בסיבתך, עדיין אין הכרח שלא ייענש בידי שמים, לא מצד הקפדתך, כי אם מפני מידותיו הרעות ומעשיו הרעים והמושחתים לשמים ולבריות מצד עצמם.

בתהילים לכל יום, לא מופיעים פסוקים אשר מצריכים לעמוד ולהשתחוות כלל.

ברכה והצלחה;

יעקב משה