תפילה וברכות

מה נחשב מרחק ארבע אמות ושאלות נוספות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

כשחזרתי בתשובה שמעתי בשיעורים ש" גדולה מעלת התשובה שזדונות נהפכות לזכויות" היום כשאני כבר יחסית דתי אני שומע כל מיני רבנים שמדברים על תיקונים כמו תיקון פגם הברית ועוד כהנה וכהנה. אם הכל נמחק למה צריך תיקון?? בעניין אחר יש את ההלכה שאסור בעמידה לעשות עושה שלום כשיש מישהו שמתפלל מאחוריך במרחק 4 אמות. א- רציתי לדעת מהו המרחק 4 אמות? ב- האם זה בדיוק בקו ישר מאחורי או אפילו בכל טווח של 4 מאחורי? ג- מה הדין לגבי עניית קדושה ואמנים בשעה שאני מחכה? ד- אם זה שמאחורי ממש מתעכב והחזן אפילו כבר סיים עבודה מה הדין? תודה רבה על עבודת הקודש שאתם עושים

תשובה

שלום וברכה

א. העושה תשובה מאהבה אינו צריך שום תיקון ושום זיכוך כי אכן כל החטאים נעשו זכויות. מאחר ואיננו בטוחים שתשובתינו היתה משולמת לגמרי, מומלץ לעשות תיקונים לכל החטאים.

ב. ארבע אמות כ 2 מטר.

להלכה, האיסור הוא רק בקו ישר ולא מהצדדין.

מותר לענות את כל האמנים ויש להמתין אף אם החזן כבר סיים את תפילתו.

בשעת הדחק מותר לפסוע אחרונית בשיפוע ולא על פניו של המתפלל.