השבת כסף שנלקח כהלוואה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום,בצעירותי לערך בגיל 16 עשיתי גזל מאדם בסכום של 4000 בערך. יש לציין שלא ממש גנבתי לו אלא הוא נתן לי אבל בסיבה שהמצאתי שלא הייתה ולא נבראה. לפני כחודש נפגשתי עם אותו אדם וביקשתי ממנו סליחה ואמרתי לו שאני מצטער שלקחתי ממנו את הכסף שזה נחשב כגזל הסיבה שבגללה לקחתי ממנו את הכסף אך לא גילתי לו שהסיבה עצמה הייתה מזוייפת ולא אמיתית. הוא מחל לי ואמר שלוש פעמיים מחול לך. 1)האם זה נחשב לי שכיפרתי על הגזל למרות שלא נתתי לו את הסכום(שזה דבר כמעט בלתי אפשרי כיום)ולמרות שהוא לא יודע ממש את האמת אלא הוא יודע שאני מצטער ושזה נחשב לי כגזל והוא מחל לי? 2)יש עוד כמה מקרים של גזל בסכומים יותר קטנים ואותם אני יכול להשתדל להחזיר בעז״ה מכספי מעשר האם זה אפשר? 3)אני ממש לא מסוגל להחזיר לאנשים עצמם את הגזלה אני ממש מתבייש אני יכול לתרום סכום שכולל לערך את כל הגזלות שלי לעמותה וזה יכפר לי? תודה רבה לכם!!

תשובה

שלום וברכה

1. מחול לגמרי.

2. יש להחזיר בצורה אנונימית את הכסף לא מכספי מעשר אסור לתת את הכסף לצדקה במקום להחזיר את הגזל לנגזל.