תורה ומדע

מחקר בהוראת הכימיה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום רב! שאלתי מופנית אל כבוד הרב זמיר כהן, אך אם רב אחר יוכל לענות לי על שאלתי, תשובתו תתקבל בברכה. אני בעלת תואר שני בכימיה וכיום בשלבי סיום של לימודי תעודת הוראה בכימיה ותואר שני בהוראה. במהלך לימודי אני עורכת עבודת מחקר הדנה בנושא של קשרים כימיים בין אטומים. הנושא הינו נושא בסיסי הנלמד בכיתות י´ במהלך שיעורי כימיה, אך יחד עם זאת הינו נושא מאוד מופשט וקשה להבנה. ממחקרים שנעשו נמצא שלמרות ציוני הבגרות הגבוהים, התלמידים לא באמת מבינים את מהות הקשר וישנם טעויות המשגה רבות.התלמידים לא מצליחים להבין שלא מדובר בקשר פיזי ממשי. כאן למעשה מתחילה השאלה שלי אליך כבוד הרב. כבר שאלתי מומחים בתחום, אך יכול להיות שהישועה תגיע דוקא ממקום אחר. ניסיתי לחשוב על דוגמאות מוחשיות שדרכן אוכל להסביר את התנהגות הקשר בין האטומים. למעשה כל מבנה האטום והקשר שלו זהו מודל שבנו המדענים עפ"י תוצאות ניסויות, אך זה משהו שלעולם לא ניראה וכנראה גם לא יוכל להיראות. למעשה זה מעין משהו רוחני (אני מדגישה את המילה מעין), כידוע ביהדות יש לנו מקבילות רוחניות וחומריות.השאלה היא האם יש לך איזשהו רעיון שעל ידו ניתן לתאר את הקשר הכימי? ייתכן ויהיה לך צורך במידע נוסף אודות הקשר עליו אני מדברת. סליחה מראש על הטירחה ותודה רבה שרית.

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה. הייתי מציע להדגים ולהמשיל קשרים כימיים בין אטומים לקשרי חברה, השפעה ויחסי גומלין הקיימים בין בני משפחה, חברים וידידים, אוהבים ואויבים. מדובר בקשרים מציאותיים מאוד, אך לא פיזיים ממשיים.

ברכה והצלחה,

יעקב משה