שאל את הרב - כללי

מסכת ראש השנה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

במסכת ראש השנה ב: יש איזה סיטואציה שיכולה להתקים ואני לא הבנתי מה הגמרה אומרת שם נניח שהלותי למישהו כסף ואחרי שנה וחודש הוא אמור להחזיר לי .ההסכם נערך בשנה הראשונה ג בכסלו לשנת המלך. לאחר שנה בדיוק המלך מת (עוד חודש הוא אמור להחזיר לי) בנתיים ממליכים מלך חדש ועכשיו זאת עוד פעם שנה ראשונה למלך החדש שנמלך בכסלו אותו בחור יכול להגיד לי תשמע רק עכשיו עשינו את ההסכם הינה כתוב בשנה הראשונה למלך אם תגיד לי כותבים לי גם את שם המלך אז למה צריך את זה שקבעו שרק בניסן ? אם תגיד לי יש את העדים אז עדיין למה אני צרים שיהיה את ניסן תמיד נסמוך על העדים?

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה; לכאורה, אם כותבים גם את שם המלך, עדיין צריך את זה שקבעו שרק בניסן הוא ראש השנה שלו, לפי שאחרת אפשר לטעות ולהתבלבל.

נניח שהוסכם להחזיר לך בשנה השנייה ג' באייר לשנת המלך דוד, שהתחיל למלוך בחשוון. עכשיו אנחנו בסיוון. הוא יכול להגיד לך תשמע השנה השנייה עדיין לא התחיל, ורק בתשרי הבא תתחיל שנה השנייה, ואם כן ההסכם נערך לאייר של שנה הבאה, ובעצם מתחילה השנה השנייה בניסן האחרון, לא בתשרי הקרוב, ואם כן ההסכם נערך לאייר שעבר.

הצלחה וברכה;

יעקב משה