המקור לקיום אזכרה לנפטר

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב!לפני כמה ימים שאלתי שאלה על אזכרה.תודה על התשובה,אבל היא לא מליה.אני בקשתי להגיד איפה כתוב על הזכרה,בתורה,בגמרא,או במקום אחר.או שזה רק מנהגים לעשות הזכרה.תודה רבה.בברכה מרים.

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה;

יום שמת בו אביו או אמו של אדם, כיום מיוחד לענין מנהגים שנוהג בו, לא הוזכר בתלמוד, אלא שמצינו שדרך בני אדם להצטער באותו יום, שכן אמרו בברייתא לענין נדרי איסור: הריני שלא אוכל בשר ושלא אשתה יין כיום שמת בו אביו, כיום שמת בו רבו, ועוד, שיש מפרשים שהיינו יום מיתתם שבכל שנה.

וכן נמצא בתשובות הגאונים, שבימי האמוראים היו קובעים יום שמת בו אדם גדול לכבודו, ומדי שנה בשנה כשמגיע אותו יום, היו מתקבצים תלמידי חכמים מכל סביביו ובאים על קברו להושיב שם ישיבה.

בספרי הפוסקים והמנהגים, ראשונים ואחרונים, הובאו כמה מנהגים שנהגו ביום זה, לזכרם או לכבודם ולזכותם או לזכות הבן, ויום זה הוא הנקרא בלשון אשכנז: "יארצייט", וכן הוזכר בשם זה ברוב ספרי הפוסקים ובשאלות-ותשובות האחרונים.

ברכה והצלחה