שאל את הרב - כללי

הכרובים

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

רציתי לדעת משהו, בסיפור בניית התיבה ה´ נותן לנח הוראה מפורשת כיצד לבנות את התיבה. ואילו בסיפור בניית המקדש, שלמה בונה מקדש על דעת עצמו, ללא הוראה מפורשת כיצד לבנות אותו. מה גם שהוא בונה בתוך הדביר שני כרובים עשויים עץ מצופים בזהב???? אף אחד לא אמר לו לבנות את זה. לא תעשה לך כל פסל ומסיכה! ומה הם הכרובים אם לא פסלים? בתוך בית המקדש? ה´ לא הורה לו לבנות את זה!!! ואם לבנות כרובים? למה 2? כשיש רק אל אחד? לא פלא שהיה שטן בישראל 40 שנה. לא פלא שהממלכה התפלגה לשניים. אשמח לתשובה אמיתית ולא לסיפור מהאגדה!אליה

תשובה

שלום וברכה

הכל היה בנוי בהוראת נתן הנביא ככתוב בדברי הימים על בניין בית המקדש

(יט) הַכֹּל בִּכְתָב מִיַּד יְדֹוָד עָלַי הִשְׂכִּיל כֹּל מַלְאֲכוֹת הַתַּבְנִית:
והנה הדברים בהרחבה בדברי רבינו בעל אור החיים הקדוש
בפרשת תרומה

כי יש לדעת, כי כל בנין הבית והכלים לא עשאם שלמה, כפי אשר נראה בעין שכלו לפאר, אלא על פי נביא וגם הנביא הגיד כי לא דברי נבואתו הגיד, אלא דברי קבלתו דכתיב בדברי הימים (א כח יא) ויתן דוד לשלמה בנו תבנית האולם וגו' ותבנית כל אשר היה ברוח עמו וגו' הכל בכתב מיד ה' עלי השכיל כל מלאכות התבנית וגו', וכתוב עוד (רש"י שם) אשר היה ברוח עמו כאשר הראהו שמואל הרואה, ואמרו ז"ל באגדת שמואל (מדרש שמואל פרק טו ג) רבי ירמיה בשם ר"ש כו', בית המקדש מסרה הקב"ה בעמידה למשה ומשה מסרה ליהושע בעמידה וכו', יהושע מסרה לזקנים בעמידה דכתיב ויאסוף יהושע וגו' ויתיצבו וגו', וזקנים מסרוה לנביאים בעמידה, ונביאים מסרוה לדוד בעמידה וכו' דוד לשלמה וכו', ואומר הכל בכתב וגו' מלמד שנתנה לידרש מיד ה' מלמד שנתנה במסורה עלי השכיל מלמד שנתנה ברוח הקודש ע"כ הראת לדעת כי כל מה שעשה שלמה בבית היה הלכה למשה מסיני, והכל כתוב בספר גלוי לדורשי תורה ברוח הקודש,