לשון הרע וגזל

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

ב"ה כבוד הרב שלום. אני שוכר דירה בבניין בת"א, כאשר הבניין שייך לבעל בית אחד שמשכיר את כל הדירות. חדר המדרגות בבנין מנוקה פעם בשבוע על ידי בחור ערבי, אשר לו בעל הבית משלם באופן חודשי מתוך כספי ועד הבית. כ-3 שבועות הבחנתי כי אותו פועל לא ניקה כלל את חדר המדרגות. דיווחתי לבעל הבית על המקרה, והוא עדכן אותי שבשיחה עם הפועל הוא טוען כי כן היה בבניין והוא כן ניקה (מה שעובדתית לא נכון). בעל הבית לא "קנה" את הטענות של הפועל, והתריע בפניו שהמקרה לא יחזור שנית. כמו כן בעל הבית ביקש ממני לבדוק כי ביום הקבוע אכן הפועל מגיע ועושה עבודתו וביקש ממני לדווח לו על כך באותו יום. מספר שבועות אכן הפועל עשה את עבודתו וניקה את חדר המדרגות, אולם, בשבוע שעבר, שוב ביום הקבוע הוא לא הגיע. דיווחתי על כך לבעל הבית, והוא עדכן אותי שהוא כנראה יחליף את העובד במישהו אחר. שאלותיי: 1. האם נהגתי כהלכה בדיווח הראשוני לבעל הבית? 2. האם פעלתי נכון בדיווח השני לבעל הבית – עפ"י בקשת בעל הבית? 3. באם הפועל היה יהודי, האם דרך הפעולה הייתה צריכה להיות שונה מבחינה הלכתית, בבחינת סיפור "לשון הרע" על יהודי ופגיעה בפרנסתו? 4. בעקרון, האם יש איסור "לא תחנם" בכך שתשלומי ועד הבית מועברים לישמעאלי? 5. בעולם הלכתי אידאלי, האם ניתן להתנות תשלום ועד הבית בכך שבעל הבית לא ישכור פועל ערבי משום איסור "לא תחנם"? תודה על זמנך ותשובותיך, בברכה, עידו

תשובה

שלום רב!

שאלות טובות;

כל מה שעשית, כדת וכדין נהגת, גם אם מדובר היה ביהודי, ומצווה היא להודיע על מצב כזה.

"לא תחנם" נדרש מלשון מתנת חינם, תחנם = חינם, ולא שייך "לא תחנם" בפועל הבא על שכרו.

הצלחה וברכה;

יעקב משה