חברה והשקפה

מיהו מחבר הזוהר הקדוש?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד לצוות הידברות שלום. רציתי לשאול, עד היום גם בהרצאות האתר ובכלל מידע כללי, הבנתי שמחבר הזוהר הקדוש הוא רשב"י. אך בהתעמקותי בדבר ראיתי בערך בויקיפדיה של ´משה די לראון´ את הקטע הבא: " לפי עדותו של החכם הארץ-ישראלי יצחק דמן עכו, שהסתמך על עדות של אשתו של די לאון, ספר הזוהר לא "התגלה" של ידי משה די לאון, ולא הועתק על ידו, אלא נכתב "ממוחו ומליבו". וכך אמרה אשת ר´ משה, לדברי ר´ יצחק דמן עכו: כה יעשה לי אלוהים וכה יוסיף אם מעולם ספר זה [כלומר ספר קדמון] היה עם אישי, אבל מראשו ולבו מדעתו ושכלו כתב כל מה שכתב. ואומרה לו בראותי אותו כותב מבלעדי דבר לפניו: מדוע תאמר שאתה מעתיק מספר ואתה אין לך ספר רק מראשך אתה כותב, הלא נאה לך לאמר כי משכלך אתה כותב ויותר כבוד יהיה לך. ויען אלי ויאמר: אלו אודיע להם סודי זה שמשכלי אני כותב לא ישגיחו בדברי ולא יתנו בעבורם פרוטה, כי יאמרו כי מלבו הוא בודה אותם, אבל עתה כאשר ישמעו שמתוך ספר הזוהר אשר חיבר רשב"י ברוח הקודש אני מעתיקם, יקנו אותם בדמים יקרים [בכסף רב] כאשר עיניך רואות. " – ישעיה תשבי, משנת הזוהר עמוד 30 ברצוני לא להסיק מסכנות מכתוב אחד ולכן מבקש את עזרתכם באימות כמה שאלות (ושהכתוב השלישי יכריע בניהם...) האם הזוהר הוא אכן פרי דמיונו של ר´ די לאון? אם לא, איך אפשר לדעת? תודה רבה על תשומת הלב.

תשובה

שלום וברכה

בנושא זה יש לחלק את התשובה לשניים – חלק אחד המיועד לציבור מאמין, והשני לציבור שעדיין אינו מאמין, וכן הרוצים סתם להעשיר ידיעותיהם. לאדם המאמין אין כל בעיה בנידון, כיוון שיודעים אנו בקדושת רבותינו ובמעלת השגותיהם, ובייחוד בזמן האר"י וגוריו, הרמח"ל והגאון מווילנא, שרוח הקודש שרתה עליהם בלא שום פקפוק, ובדרך קבע היו שרויים בעולמות עליונים. ואם קיבלו את כל דברי הזוהר בלא שום חשש - בוודאי שהדבר בדוק וברור, שנכתב על ידי תלמידי ר´ שמעון בר יוחאי על פי גילויו.

לציבור שהאמונה שלו פחותה יש