שאל את הרב - כללי

איך משה שיכנע את השם

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

מעניין אותי איך משה בחטא העגל שיכנע את השם להפוך את גזרתו הרי זה כבר לא קטע של בחירה חופשית השם יכול לדעת שהוא ישכנע אותו ובכלל לא להעלות את הנושא ואותו דבר בשיחת אהרהם והשם בנושא סדום השם לא יכל להגיד לאברהם מההתחלה שרק לוט צדיק הוא ידע את זה בשביל מה כל השאלות על מספר הצדיקים ?? תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

שאלתך היא כללית בענין תפילה איך התפילה יכולה לשנות את הגזירה ואם הקב"ה ידע שהגזירה תתבטל למה הוא כלל גזר את הגזירה.

התשובה לכך היא שזהו רצון ה' שהגזירה תתבטל רק בתפילת הצדיקים כדי שנדע שבעצם היה ראוי שתיגזר הגזירה ההיא ורק עקב זכות הצדיק הגזירה לא נגזרת. מאחר ולפי הדין היה אמור להיגזר גזירה רעה זו ורק בזכות הצדיק מתבטלת הגזירה.