שאל את הרב - כללי

מדוע השם ניסה את האדם הראשון בעץ הדעת?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, השאלה שלי עוסקת בחטא אדם הראשון. שמעתי בהרצאות וקראתי בספרים.. שבורא עולם ברא את העולם על מנת להיטיב לנבראיו. השאלה היא מדוע אם כן ד´ ניסה את האדם הראשון על מנת להכניסו לגן עדן ? אם הוא רוצה להיטיב לנבראיו, אז הוא יכל לכאורה מכתחילה להכניס אותו לגן עדן ולהשאיר אותו שם בשביל להיטיב לנבראיו . מדוע היה צריך פה נסיון?

תשובה

שלום וברכה

מכיון שהקב"ה רצה להשפיע טובה מושלמת, ללא חוסר כל שהוא. לכן הביא את האדם לניסיון, כי אם האדם יהנה מזיו השכינה לא כתוצאה ממעשיו הטובים שבחר בבחירתו, הדבר מורגש כלחם שמקבל עני כצדקה, ולא בזכות. והעני מתבייש בקבלה שלו. לכן הקב"ה האציל וברא בצורה שאנחנו נצטרך לבחור בחירה חופשית, ועל כך אנו מתוגמלים בזכות ולא בחסד, וכך ההטבה שלימה ללא חיסרון כלל.

בהצלחה - מנשה ישראל