חברה והשקפה

האם כספי קצבאות של מוסדות שאינם שומרים תורה מותרים?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שאלה לי אל כבוד הרב. מכיוון שחלק גדול מהעסקים בארץ עובד בשבת(קניונים מסעדות מקומות בילוי וחנויות) והם כולם משלמים מיסים למדינה האם לא ייתכן שלמעשה לומדי התורה המקבלים קצבאות מתקיימים בגלל כסף הנובע מפריקת עול תורה המצוות. לדוגמא:רשת החנויות טיב טעם מוכרת חזיר בשבת ,על הכסף ממכירה זו היא משלמת מס שניכנס לקופת המדינה וממנו מפרישה המדינה קצבאות ללומדי תורה. כיצד מיישבים ניגוד זה? שכן אי אפשר לטעון בבטחה שהכסף המגיע לתלמידי החכמים מקורו כשר מכיוון שאין המדינה שומרת את התשלומים ממקורות כשרים מאלו שמקורם בעיסוק טמא

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה; לדעתי, היות ורוב כספי הקצבאות ממקורות כשרים, והרי שבת היא אחת משביעית מתוך ימי השבוע, לכן הבלתי טהורים בטלים ברוב, והרוב כשר.

ברכה והצלחה;

יעקב משה