אמונה

מדוע כתוב שנח היה צדיק רק בדורותיו?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

רש"י, בריש פרשת נח בד"ה בדורותיו פירש את היש מפרשים לגנאי במובן שאילו היה בדורו של אברהם לא היה נחשב לכלום,וכתב דור אברהם,ולא מצאתי לא בש"ס ולא במדרש רבה שדרשוהו לגנאי לעומת דורו של אברהם, אלא במדרש מופיעה לעומת דורו של משה ושמואל. וגם אם הכוונה לעומת סתם דור צדיקים ולא משנה מי ראש הדור מדוע נקט הרש"י דווקא דור אברהם ולא ניחא לו בלעומת דורו של משה ושמואל כבמדרש מפורש. (ב"ר לא ט).

תשובה

שלום וברכה

הנה לך מדרש תנחומא
בדורותיו ולא בדורות אחרים רבי יהודה ורבי נחמיה חד אמר תמים היה בדור המבול ובדור הפלגה שאלו היה בדורו של אברהם אבינו לא מצא ידיו ורגליו משל לחבית של אפרסמון שהיתה מונחת במקום המטונף במקומה ריחה נודף שלא במקומה אין ריחה נודף וחד אמר תמים היה בדורותיו כ"ש בדורות אחרים משל לצלוחית של פלייטון שהיתה מונחת במקום הטנופת כ"ש אם היתה מונחת במקום הבושם.

ועיין בשל"ה הקדוש פרשת נח שמסביר את שני המדרשים למה נקטו גם את דורו של אברהם וגם את דורו של משה.