אמונה

מצוות עריות ושאלות נוספות בפ' בראשית

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

א. הרמב"ם בפרק ט´ הלכות מלכים, כותב כי אחת מהמצוות שנצטווה אדם הראשון היא על העריות. אחד מאיסורי העריות הוא להתחתן עם אחותו בת אמו, כפי שכותב שם. אם כך, כיצד אמרו חכמים שבני אדם הראשון התחתנו עם תאומותיהן, וכן השבטים, וכן מסופר במדרש, כי שמעון הבטיח לדינה שיתחתן איתה כשרצה להוציאה משכם. ב. אדם הראשון לא הותר באכילת בשר. אם כן כיצד מסופר כי המלאכים האכילו אותו בשר ונתנו לו יין לשתות. ג. כיצד חוה נפלה בסייג שקבעו להם על נגיעה בעץ הדעת. והרי אנו עושים כיום סייגים כדי לא ליפול באיסורי שבת לדוג´ (מוקצה וכד´). אם כן כיצד נפלה בדבר שהוא לכאורה טוב. בברכה יאיר

תשובה

שלום וברכה

< הגמרא בסנהדין מתרצת שהבשר ההוא היה בשר משמים - בשר מלאכותי.

ג. מבואר בדברי חז"ל שאדם הראשון לא הסביר לחוה שאיסור הנגיעה הוא סייג ועל כן הוא עבר בכך על לא תוסיפו.