שבת או כיפור: מה חשוב יותר?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רציתי לדעת מה יותר חשוב למה יש חשיבות יותר גדולה שבת או כיפור? ואם שבת יותר חשוב למה שכיפור יוצא בשבת לא דוחים אותו. תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

עונש חילול שבת חמור יותר מעונש חילול כיפור. מכאן מסיקים הפרשנים שחילול שבת חמור יותר מחילול כיפור לכל דיני התורה. אולם לפי המבואר בספרי הקבלה, אין זה אומר ששבת חמורה יותר מכיפור אלא שביום כיפורים הרחמים גוברים כל כך ועל כן אין עונש חמור כל כך.

בכל מקרה אין סיבה לדחות את כיפור מפני שבת מאחר ואין מלאכה שניתרת בכיפור שחל בשבת. אי האכילה היא רק ביטול מצוות עונג שבת שהיא מדברי הנביאים לרוב הדיעות.

גם מי שסבור שמצוות עונג שבת היא מן התורה לא יכולה מצוות העונג שבת לדחות את יום כיפור מאחר וביום הכיפורים יש בה עשה ולא תעשה ולא תעשה שיש בו כרת, שאינו נדחה מפני עשה של עונג שבת שאין בביטולו כל עונש.