שאל את הרב - כללי

מבקש תשובה למספר שאלות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שאלו את הרב מנשה שאלה על הכתוב בילקוט מעם לוער על פעילות השמש שחציה אש וחציה שלג והרב ענה בהתחלה שעדיין לא חקרו לגמרי את מערכת השמש כך שאין להשיג מסקנות אם זה נכון או לא זאת אומרת הוא ענה בכיוון שיכול להיות שזה אכן נכון ממש כפשוטו ואז לאחר מכן פתר את השאלה בדרך של הסבר קבלי לפי הספירות..אז האם יש תשובה לפי פשוטה ואם כן למה לענות לפי דרך הסוד שלשואל אין כל ידע בזה ואתה עונה מחומר שלך יש יד ולשואל בוודאי אין סיפוק מצד התשובה כל עוד הוא לא נמצא ובקיא בקבלה אז הייתה יכול כביכול חס ושלום אפילו לכתוב דברים מצד עצמך ולהגיד שזה מהקבלה והשואל היה לוקח את התשובה באותה התיחסות כי אין לו שום ידע בקבלה ואם תפנה אותו לספר עצמו הוא יגיד לך שהוא מתווכח לך על משהוא ואתה מנסה להביא לו הוכחה מאותו דבר שאתם מתוווכים עליו...תשובה?

תשובה

לכבוד השואל,

תודה על הארתך החשובה.

לא היה פנאי כעת להרב מנשה לענות על השאלה, ולכן כאחד מן הרבנים הממונים על עניית שאלות באתר, אנסה לענות על שאלתך.

1. "האם יש תשובה לפי פשוטה?"

הרי אתה מצטט בעצמך מדברי ר' מנשה שאין תשובה לפי פשוטה כעת.

2. "ואם כן למה לענות לפי דרך הסוד שלשואל אין כל ידע בזה?"

דבר ידוע הוא שכאשר דברו חז"ל בענינים מופלגים שאינם מסתדרים כלל בשכל האדם, כוונתם היתה לרמוז בזה דברים עליונים. עיין בדברי הרמב"ם בהקדמתו לפירוש המשניות.

3. "ואתה עונה מחומר שלך יש יד ולשואל בוודאי אין סיפוק מצד התשובה כל עוד הוא לא נמצא ובקיא בקבלה."

תמיד הדרך הוא כך, שהמשיב יש לו יתר בקיעות וידע בנושא מאשר השואל. ובנידון הזה, אע"פ שיתכן ואין ידע לשואל בנושא הקבלה, מ"מ אם הדברים מוסברים בסגנון מובן והסברים המתקבלים על הדעת, זה כן יספק תשובה לרוב האנשים.

4. "הייתה יכול כביכול חס ושלום אפילו לכתוב דברים מצד עצמך ולהגיד שזה מהקבלה."

הנה תמיד בשואל ומשיב הדבר כן, שהשואל רק יקבל תועלת מהתשובה לפי האימון שיש לו במהותו של המשיב.

כמובן, שאין הכונה באתר הידברות לרמות אנשים או לנצח מישהו - הכונה היא רק לשתף ולעזור. ולכן הרב מנשה משתף את השואל בה באותה תשובה שהוא היה עונה לעצמו כשהוא מגיע ללמוד אותה סוגיא. ואם השואל יתן אימון במשיב, אז לא יבוא לחשוד שהרב עונה לו תשובה מדעתו ואומר שזה מהקבלה.

5. "ואם תפנה אותו לספר עצמו הוא יגיד לך שהוא מתווכח לך" וכו'.

אין הכונה באתר להתווכח. אין כונת האירגון לשנות, לכוף, או לנצח. האירגון בנוי כתגובה למציאות שאנו רואים היום שיש דרישה גדולה בין אחינו בית ישראל בכל מקום שהם להבין את דרך התורה ולחזור לשרשי דרך אבותיהם, ותכלית הארגון היא רק לאפשר להם להבין ולהשתתף בצורת החיים אשר קיים עד היום בקהילות שחיים עד היום לפי כל דקדוקי המסורה והקבלה של אבותינו. ועל דרך זה נעשה השתדלות ע"י מערכת המשיבים כדי לספק תשובות לשואלים.

בברכה,

רב נחום