אמונה

תיקון חטא

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב ! הסברת בעצם שהתיקון שונה מאדם לאדם הכוונה , שהמקובלים המוזכרים שם בגלל היותם בעלי נשמות גבוהות , אז אצלם המצב חמור עד כדי שאין תיקון , כי גם בגלל שהם אוטומטית מכוונים למקום גבוהה בעולם הבא (בזכות הנשמה הגבוהה) ואילו אצל יהודי פשוט בעל נשמה לא גבוהה , יש תיקון והמצב לא חמור כשלהם (המקובלים) כי מלכתחילה אותו יהודי מכוון נמוך , כאילו הוא אוטומטית בא עם קיבלות או אופציה לדרגות רוחניות בעולם הבא ! למה זה ככה? למה יהודי שקיבל נשמה נמוכה משל צדיק ואז אוטומטית הוא כביכול מגובל , בגלל עצם היותו בעל קיבולת נמוכה בהרבה משל יהודי צדיק , הרי זה יתרון משמעותי , בין אם אדם נכנס למכולת לקנות מצרכים עם 100 ש"ח ויוצא בהרבה לבין יהודי "זניח" ממנו שקיבל רק 50 ש"ח ויוצא במעט , כי עם זה שלחו אותו למכולת ! הדגש בשאלות היא , איך אפשר להשוות בין יהודי עם נשמה גבוהה צדיק שמשתדל לחיות עם מה שקיבל לבין יהודי עם נשמה נמוכה שמשתדל לחיות עם מה שקיבל? אני הבנתי שבכל יהודי יש פוטנציאל להיות כמו משה רבנו ואולי יותר (הכוונה שאין הגבלה) אבל איך זה מסתדר עם המציאות?

תשובה

שלום וברכה

בוודאי לכל אדם יש את הכוח להתעלות עוד ועוד ולהגיע לדרגות גבוהות יותר ולהגביה את נשמתו עד לדרגת משה רבינו.

אמרו על הרה"ק ר' יחיאל מיכל מזלוטשוב שהוא קיבל נשמה הכי פחותה בדורו וזכה להגיע לדרגת הרשב"י.

הרעיון בתשובה שציינת הוא, שכאשר אדם חוטא כאשר הוא עדיין בדרגה נמוכה אין לזה השפעה חזקה כל כך והוא יכול לתקן את החטא בקלות והדבר לא יפריע לו להתעלות מעלה מעלה.

בעז"ה כאשר הוא יגיע לדרגה הגבוהה הוא כבר לא יחטא.

בברכה - בנימין שמואלי