כמה שאלות בנוגע להלכות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

קודם כל רציתי לומר תודה על התשובות לשאלותי הקודמות ולהגיד שמה שאתם עושים פה זה עבודת קודש של ממש, בעזרה ובהפצת תורה, חזק ואמץ! ועכשיו לשאלות הדלקת נרות שבת היא מצוה מהתורה או מדרבנן? ואם מהתורה אז אפשר לקבל מקור?... האם תרומה מכפרת על גנבה? ואם לא אז איך מכפרים על גנבה? כלומר אם גנבתי בעבר, ועכשיו אני בתשובה, איך אני מכפר על עוון זה מהעבר...? שמעתי בהרצאה של הרב זמיר כהן שכאשר קוראים אות קטנה בתורה, צריך כביכול לקרוא את המילה בלי האות הקטנה, מה זה אומר כשיש אות גדולה? למה פה בהלכה הראשונה הוא מדבר ברבים ובשניה ביחיד? לֹא תַקִּפוּ פְּאַת רֹאשְׁכֶם וְלֹא תַשְׁחִית אֵת פְּאַת זְקָנֶךָ ואז בהלכות הבאות הוא חוזר לרבים: וְשֶׂרֶט לָנֶפֶשׁ לֹא תִתְּנוּ בִּבְשַׂרְכֶם וּכְתֹבֶת קַעֲקַע לֹא תִתְּנוּ בָּכֶם אֲנִי ה´. מפרשת קדושים. מצטער על ה´הפצצה´ של השאלות. תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

הדלקת הנרות היא ממצוות כבוד השבת שמבואר בדברי הנביאים.

תרומה לא מכפרת על גניבה, אולם מי שלא יודע ממי גזל יכול לתת את הכסף לצורכי רבים ודבר זה מכפר על הגזל.

האם תוכל לתת לי לינק של ההרצאה.

לא תקיפו, כל המקיף ראשו של חברו, שניהם חייבים. מפני שנאמר בלשון רבים, לא תקיפו, למדים שלשנים הזהירה תורה, למקיף ולניקף ואף על פי שדרך הכתוב לומר לפעמים בלשון רבים, כאן למדים מהשינוי, שסוף הכתוב נאמר בלשון יחיד - ולא תשחית פאת זקנך - ובהקפה כתוב בלשון רבים.

בברכה - בנימין שמואלי